Кламер БГ - Новини: Президентът: Ако има избори, те ще бъдат след 15 септември

Президентът: Ако има избори, те ще бъдат след 15 септември

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 16:19ч.
Президентът: Ако има избори, те ще бъдат след 15 септември

Президентът: Ако има избори, те ще бъдат след 15 септември

"Лично според мен, ако изобщо отидем на вариант избори, важен е и графикът на връчване на мандатите. Избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност", каза президентът Румен Радев, който говори пред български журналисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

"Като върнем часовника два месеца по-рано (15 юли), можем да преценим кога най-рано може да приключи цикълът връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите", каза Радев.

Според него не са изчерпани възможностите за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Той призова политическите сили да се отнесат отговорно към връчването на мандатите.

В същото време президентът предпочете да избърза с консултациите, без даде повече време за обсъждания и търсене на шансове за второ правителство в този парламент, макар да е наясно с крайно усложнената политическа ситуация.

Първият мандат Радев ще връчи още в петък (1 юли) на първата политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП), без да е провел консултации с нея, както и с БСП. Двете партии поискаха насрочената им от президента дата 27 юни да бъде отложена за края на седмицата, мотивирайки се с огромната заетост на парламента покрай гласуването на актуализирания бюджет. Радев обаче отказа.

В четвъртък той заяви, че винаги преди да изпрати официални писма има съгласуване по телефона за удобното за двете страни време. Такова съгласуване е имало с ПП и БСП, преди да им бъдат изпратени писмата. "Оттук нататък - какви са причините тези партии да не се явят на консултации, аз не мога да спекулирам", коментира Радев.

Президентът критикува процедурата по изгонването на руските дипломати

По въпроса за изгонването на 70-те руски дипломати от България, Радев отново каза, че в президентството не е постъпвал доклад на ДАНС по темата. На заседанието на Съвета по сигурността от 9 юни, на което е присъствал представител на президента, темата е повдигната, но не е взето решение по същество, каза Радев.

След заседанието на съвета президентството е попитало с писмо за взетите решения, като отговорът бил, че е нямало взети решения на Съвета по сигурността. Изводът на Радев е, че решенията са вземани по някакъв паралелен път.

Доклади на ДАНС на заседанието на Съвета по сигурността не са предоставяни, а е изнесена обща информация на работна група, която е проучвала дейността на членовете на руската дипломатическа мисия в България.

"Дори да е в оставка, правителството носи отговорност за своите действия", каза Радев. Той заяви, че последствията от изгонването на дипломатите могат да бъдат "много сериозни" за нашата дипломатическа мисия в Русия. Той критикува главно механизма за вземане на решенията между институциите, а не само решение.

Заседание на Консултативния съвет по национална сигурност не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка, каза президентът и добави, че парламентът е този, който контролира Министерския съвет. Дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия, напомни Радев.

Казусът с изгонените руски дипломати доведе до разрив между ПП и БСП в момент, когато премиерът в оставка Кирил Петков води преговори със социалистите, "Демократична България" и независими депутати за нов кабинет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че БСП спира преговорите, ако ПП не наминира друг кандидат за министър-председател. ПП заявиха, че обсъждат такъв вариант.

Останалите партии от новото мнозинство (ГЕРБ, ДПС, ИТН, "Възраждане"), което свали кабинетът "Петков", искат предсрочни избори.

По отношение на срещата на върха Радев заяви, че тя е била особено важна, защото се провежда на фона на руската агресия в Украйна и върнала "НАТО към неговата същностна мисия" – да гарантира суверенитета и териториалната цялост на страните от Алианса".

mediapool.bg