Кламер БГ - Новини: Появи се проблем с машинното гласуване във Велико Търново

Появи се проблем с машинното гласуване във Велико Търново

България

|
Нед, 04 Апр 2021г. 10:05ч.
Появи се проблем с машинното гласуване във Велико Търново

Сигнал за проблем с машинното гласуване е подаден до районната избирателна комисия във Велико Търново. Според "Демократична България" тяхната листа не е била подредена по първоначално одобрения начин.

"Не искам да правя никакви квалификации по тази тема, надявам се всичко да влезе в ред, има някакви нередности, но ще видим за какво става дума", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

По информация на БНР от "Демократична България" са настояли машинното гласуване в областта да бъде спряно.

"Не е спряно машинното гласуване, за да се спре трябва да се направи проверка, трябва да имаме официално становище на РИК. Нямам официална жалба", заяви председателят на районната избирателна комисия Десислава Йонкова.

От БСП също обявиха, че ще подадат сигнал за проблем с машинното гласуване, но в Пловдив-област. Според тях часове преди началото на вота на много места не са били доставени устройства.

Едно от тях е Садово, където според кмета Димитър Здравков в събота вечерта е имало машини само в 2 от общо 19 секции. Според водача на листата на БСП Манол Генов една от доставените в Сопот машини не е работела.

Дали има проблем с машинното гласуване, ЦИК ще знае около 11 ч. заяви говорителят й Димитър Димитров. Пред БНР той обясни, че има съобщения за неработещо устройство в Горна Оряховица. Други десет машини не били стартирани според правилата.

"Това, което вчера се случи в ЦИК, е, че беше взето едно решение, с което на практика се допълва процедурата по одитиране и във всеки район три от машините ще бъдат одитирани с преброяване на разписките. Принципът на избора на тези три, ще бъде случаен и ще бъде обявен в края на изборния ден", обясни той.

Уважаеми читатели, очакваме вашите сигнали, впечатления и коментари, включително снимки и видеа, за хода на изборите. Може да изпратите съобщение към страницата на Mediapool.bg във Фейсбук или на email: mediapool@mediapool.bg

mediapool.bg