Кламер БГ - Новини: Радев: За шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси

Радев: За шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси

България

|
Нед, 04 Апр 2021г. 12:04ч.
Радев: За шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси

Президентът Румен Радев за първи път коментира сюжета с шпионския скандал с групата на Иван Илиев, обявен от прокуратурата като "Резидента". Досега държавният глава мълчеше по темата, а в изборния ден обясни, че въпросите трябва да се насочат към онези, които бързат да коментират преди да се е произнесъл съдът.

"Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България", заяви Радев.

Разследващите твърдят, че Илиев е ръководил група за шпионство, в която са участвали съпругата Галина Илиева, която е и руска гражданка, както и служители на военното разузнаване. Прокуратурата разпространи СРС-та от негови разговори, както и кадри, на които се вижда как служители на военното министерство снимат с телефони служебните си монитори. Според разследващите те снимали секретни докуметни, които след това били предавани на руското посолство. Плащали им по 2-3 хил. лв. месечно. Илиев и още четирима души бяха оставени в ареста. Шестият заподозрян бе освободен под гаранция. Покрай самото им задържане също имаше скандал. Оказа се, че военните полицаи, изпратени да арестуват Илиев, случайно са отишли да пият кафе. В резултат той успял да се придвижи от центъра на София почти до руското посолство, където все пак бил задържан.

Според президента вместо самохвалства по случая с шпионския скандал трябва да се отговаря на тежки въпроси. Той разкритикува министерския съвет и напомни, че службите, които контролират опазването на секретната информация, са пряко подчинени на премиера.

"Защо високопоставени служители в народното събрание и министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност. Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от министерски съвет", каза президентът.

Той допълни, че очаква не само разследване на случая, но и анализ на причините, довели до него. Радев допълни, че следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на Бойко Борисов.

mediapool.bg