Кламер БГ - Новини: Почина проф. Димитър Токушев

Почина проф. Димитър Токушев

България

|
Пон, 30 Май 2022г. 13:28ч.
Почина проф. Димитър Токушев

Димитър Токушев, Снимка: БГНЕС

Дългогодишният преподавател в Юридическия факултет на СУ проф. Димитър Токушев е починал на 29 май, съобщиха от университета. Той бе и член на Конституционния съд, както и негов председател в периода 2013-2015 г.

Токушев е роден в Силистра през 1946 г. Завършва Юридическия факултет през 1970 г., след което работи като районен прокурор в Пирдоп. От 1976 г. се посвещава на преподавателска кариера.

Първоначално е асистент в катедрата по теория и история на българската държава и право. През 2004 г. става професор, а в периода 2003-2006 г. е декан на факултета.

"Като преподавател проф. Токушев се помни от поколения български юристи, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската държава и право в ауд. 272 на Ректората. Неговата изследователска дейност беше посветена на богата проблематика из на историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развитието на новобългарската съдебна система. Венец на тези му трудове стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001) и средновековната ни държава и право (2009), които ще продължават да са ценен помощник на студентите в юридическите факултети", пише в съобщението на Юридическия факултет.

mediapool.bg