Кламер БГ - Новини: Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за шеф на телевизията

Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за шеф на телевизията

България

|
Пон, 30 Май 2022г. 14:30ч.
Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за шеф на телевизията

Бивши журналисти от БНТ искат Кошлуков да не бъде допускан до конкурса за шеф на телевизията

Журналисти с дългогодишен стаж в БНТ настояват настоящият генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушване в течащия в момента конкурс за нов шеф на медията.

Мандатът на Кошлуков изтича на 5 юли, но той се включи в започнатия от Съвета за електронни медии (СЕМ) конкурс за поста. В петък изтече крайният срок за подаване на документи за участие в състезанието за нов генерален директор, като кандидатите са общо 8. СЕМ ще изслуша концепциите на допуснатите кандидати на 27 и 28 юни. На 29 юни членовете на медийния регулатор би трябвало да изберат новия директор.

Преди да се стигне до изслушванията, СЕМ ще обяви кои кандидати са допуснати до този етап на конкурса. Срокът това да стане е 23 юни. Именно преди той да е изтекъл седем журналисти с дълъг опит в БНТ настояват СЕМ да отстрани Кошлуков заради уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт.

Журналистите, обединени като борд на "Да върнем БНТ на обществото", са дългогодишният спортен журналист и бивш изпълнителен продуцент в БНТ Камен Алипиев, дългогодишният журналист, водещ и автор на предаването "Нощни птици" Искра Ангелова, бившият автор и водещ на "Вяра и общество" Горан Благоев, бившият водещ на бизнес предаване по БНТ Марио Гаврилов, бившият ръководител на направление "Програмно осигуряване" на БНТ Камелия Дончева, бившият главен продуцент на "Вътрешни продукции" в БНТ Роберт Ковачев и бившият главен продуцент на филмова студия "Екран" Боряна Пунчева. Всеки от тях има над 20 години стаж в обществената телевизия.

Според тях, ако СЕМ не допусне Кошлуков до изслушване, това няма да е прецедент – по този начин предишният състав на медийния регулатор не допусна до изслушване кандидата Светослав Костов, който се явяваше отново за поста директор на БНР, защото тъкмо по негово време от ефира беше свалена журналистката Силвия Великова и сигналът на програма "Хоризонт" беше спрян.

Те подчертават, че трите години, в които Емил Кошлуков е директор на обществената БНT, са били белязани от поредица протести с искане за оставката му, от критични доклади от европейски институции за неговото управление, от няколко наказания, наложени му от предишния състав на СЕМ. Журналистите подчертават още, че е имало обществено неодобрение на "начина, по който беше присвоена от политически и олигархични кръгове обществената ни медия, радвала се на най-голямо доверие и по който беше доведена от настоящия ѝ директор до ранга на пропагандна "държавна" ПР медия".

"Много от протестите през 2020 г. минаха под прозорците на БНТ с искане за оставката на Кошлуков – политическият лидер на Новото време, "трупал" управленски опит в партийната телевизия "Алфа" и във фалиралата телевизия TV7. Много издания на иначе реномираното в близкото минало предаване "Панорама" бяха буквално завардени от мислещи и гневни граждани, които искаха лично да зададат значимите въпроси на удобните на властта гости, които биваха канени там. Гражданите искаха да изкажат аргументите си срещу едноличното и безскрупулно завладяване на обществената им медия, която се финансира скъпо и прескъпо от данъците им, и която стана послушна и зависима от политическото статукво и задкулисието, управлявало страната през последните 12 години – от 2009 до 2020 г., в които България се срина от 35-то до 112-то място в класацията на Репортери без граници за свобода на словото", пишат дългогодишните журналисти в отворено писмо до президента, до парламентарната комисия по култура, до министъра на културата и до СЕМ.

Те подчертават, че Кошлуков е започнал мандата си с отстраняване на журналисти от обществената медия. "Той заглуши тъкмо онези, които не бяха зависими от политически или икономически кръгове, канеха широк кръг от гости с различни мнения, и които обществото разпознаваше като хора с позиция и авторитет. Тези хора бяхме ние. Послужихме за сплашване – показно, за да не се осмели никой повече да противоречи на волята на новия "вожд" на медията. Ние бяхме отстранени чрез лов на вещици, който протече паралелно и в частните медии. За три години на улицата се оказаха почти всички разпознаваеми журналисти, които си позволяваха критики към властта", пише още в отвореното писмо на бившите дългогодишни журналисти в БНТ, които припомнят, че миналата година искане за оставката на Кошлуков беше подписано от над 3000 души.

Те предлагат и 13 условия, на които според тях трябва да отговаря директорът на обществената телевизия:

1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на Генерален директор на БНТ.

2. Да има концепция – идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.

3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ – насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.

4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.

5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.

6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.

7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.

8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.

12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.

13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и Репортери без граници.

mediapool.bg