Кламер БГ - Новини: България трябва спешно да се откаже от съветското въоръжение, защото не може да го поддържа

България трябва спешно да се откаже от съветското въоръжение, защото не може да го поддържа

България

|
Пон, 30 Май 2022г. 13:34ч.
България трябва спешно да се откаже от съветското въоръжение, защото не може да го поддържа

Танк Т 72, сн. БГНЕС

България трябва да се откаже от старата съветска военна техника, защото е морално и физически остаряла, а и не може да се поддържа при тази геополитическа обстановка, каза зам.-военният министър Йордан Божилов пред бТВ.

Той посочи конкретно основния боен танк Т 72, системите за противовъздушна отбрана, щурмовиците Су 25 и други. Превъоръжаването обаче ще изисква сериозни финансови средства и ще изисква много години.

"Със сигурност в НАТО се разработват различни планове как да се подпомогнат държавите на източния фланг, защото не сме само ние в тази ситуация с остаряла съветска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подпомогнати", каза Божилов.

Към момента остава отворен въпросът как България ще пази въздушното си пространство при положение, че разчита само на старите съветски изтребители МиГ 29, а вече не може да се разчита на Русия, Беларус и Украйна за поддръжката им.

Божилов обясни, че България разчита на Полша, с която преговаря, но засега няма яснота какво ще е бъдещето на МиГ-овете.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията.

Така има реална опасност България да остане без собствени изтребители, докато бъдат усвоени купените от САЩ F-16.

Божилов каза, че на първо време ще се направи опит да се осигури максимална дълга поддръжка на МиГ 29. При необходимост, остава вариантът да се търсят и изтребители втора ръка.

България ще разчита и на партньорите в НАТО да продължат да помагат за охраната на българското въздушно пространство. До края на месеца у нас са четири изтребителя F-35 на Нидерландия, след като преди това у нас бяха разположение и испански машини "Еurofighter".

Божилов потвърди, че Италия ще е рамкова държава на батальонната бойна група на НАТО, която се формира у нас.

"Работим в направление тази бойна група (на НАТО) да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме тъй наречената роля на рамкова държава, тоест да предостави ключово необходими способности, както и персонал. Бойната група ще бъде укрепена до към 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е елемент на отбраната на НАТО и ние трябва да работим с други страни партньори да предоставят тази техника, която ни е необходима", каза военният заместник-министър.

Той съобщи, че Украйна вече е обявила сериозен интерес да ремонтира военна техника у нас, но не даде подробности. Той за пореден път каза, че България не изнася оръжия за Украйна и опроверга информацията от миналата седмица, че български Су 25 са били пренесени на части до страната.

mediapool.bg