Кламер БГ - Новини: Високотехнологичен център за телемониторинг на пациенти заработи в Казанлък

Високотехнологичен център за телемониторинг на пациенти заработи в Казанлък

България

|
Пон, 30 Май 2022г. 13:34ч.
Високотехнологичен център за телемониторинг на пациенти заработи в Казанлък

Високотехнологичен</p>
<p>център за телемониторинг на пациенти заработи в Казанлък

Високотехнологичен център за медицински телемониторинг на пациенти вече работи в Казанлък. В него чрез високотехнологични устройства се осъществява денонощно наблюдение в реално време на жизнените показатели на пациентите от разстояние. За тази дейност са заети и обучени над 100 медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи.

Центърът е плод на сътрудничеството между две технологични компании, които са сред основателите на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването - Check Point Cardio и SAT Health. Високотехнологичният център разполага с най-ново поколение амбулаторна телемониторингова система с изключително прецизно разработен алгоритъм на базата на изкуствен интелект за анализ на данните.

Интегрираната грижа за пациентите се осъществява от двата медицински екипа на SAT Health и Check Point Cardio, които проактивно се грижат за пациентите по целия им път на проследяване или диагностициране на различни видове аритмии, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечно съдова недостатъчност, диагностично неясни случаи, сънна апнея, Covid-19, скрининг и превенция на внезапна сърдечна смърт, инфаркт на миокарда и др.

Услугата включва персонализирана грижа през целия период от наблюдението - краткосрочно или дългосрочно. Тя включва освен телемониториране на показателите на пациента в домашна среда/ от разстояние чрез устройства за дистанционно наблюдение, също и координация между пациента и лекаря, комуникация с неговите близки, личен лекар и други специалисти, денонощна връзка с медицински екип, грижи в домашна среда и свързване със спешна помощ когато е необходимо.

Базиран на изкуствен интелект, методът не просто следи ключови жизнени показатели на пациентите, а прецизно анализира данни посредством зададени алгоритми, създава статистически модели, идентифицира ги и прави предложения за преодоляване на потенциални рискове, свързани със здравето. Иновативната технология за България цели намаляване на болничното лечение, за сметка на ефективната превенция и ранна диагностика. Тя дава възможност тенденции и отклонения от нормата да бъдат внимателно проследявани и оценявани, за да се взимат информирани решения в полза на конкретния пациент.

Според доц. Ацев, зам.-директор на УМБАЛ "Света Екатерина", при пациенти със сърдечно-съдови нарушения, динамиката на показателите им е ключова за диагностицирането и лечението на заболяването. "Ефективността на диагностиката на сърдечно-съдовите заболявания спада с поне 30%, ако не се следи динамичността на показателите", посочва той. Именно затова доц. Ацев използва технологията от самото и създаване и посредством нея установява съвсем нов диагностичен и терапевтичен подход. Той акцентира специално и върху възможностите за предотвратяване на внезапната сърдечна смърт.

Д-р Бойчо Бойчев, кардиолог и създател на телемониторинговата система е убеден, че здравните технологии са ключа към подобряване на здравните резултати на страната и стабилизиране на здравните системи. "Телемониторинговата системата позволява по-ранна детекция на възникнали животозастрашаващи състояния, по-ранна предикция за влошаване на състоянието на пациента и за възникване на възможни животозастрашаващи състояния, своевременна реакция за спешна помощ, логистична подкрепа на болничните заведения за навременно насочване на пациентите към друго лечебно заведение за провеждане на необходимото лечение, възможност за организиране на "Болница в дома". Това е пробив в превенцията, диагностиката и лечението на заболявания, но същевременно и инструмент, който създава предвидима здравна среда и повишава клиничните и финансови показатели на цялата здравна система", заяви д-р Бойчев.

mediapool.bg