Кламер БГ - Новини: Поредните съмнения за далавери в отбраната завършват безславно

Поредните съмнения за далавери в отбраната завършват безславно

България

|
Пон, 25 Окт 2021г. 14:03ч.
Поредните съмнения за далавери в отбраната завършват безславно

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

Военната прокуратура не се е впечатлила от информацията за нередности във Министерството на отбраната, изнесена от служебния военен министър Георги Панайотов.

Прокуратурата не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за нарушения в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната".

Служебният кабинет обяви, че около 90 процента от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени чрез директно възлагане, без проучване на пазара и предпочитане на изпълнители.

"Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство", каза министър Георги Панайотов пред БНР.

Но министерството все още очакват и становището на държавната финансова инспекция. Проверките там обаче се правят "съобразно административния капацитет на Агенцията". А подадените от МО сигнали не са приоритетни. Защото приоритетни са сигналите идващи от МС, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.

"Техният капацитет очевидно не е позволил досега да бъдат извършени проверките. Предстои извършването им", коментира Георги Панайотов.

Той допълни, че Военната прокуратура още не е отговорила на сигнала по проверката в ИА "Военни клубове и военно-почивно дело". Според министерството агенцията не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на базите в Созопол и Несебър.

През юни служебният кабинет обяви, че около 90% от поръчките на военното министерство през последните три години са били давани на тъмно без конкурси, с авансово заплащане и без контрол на определени фирми.

Тези практики на МО са известни от години, като обикновено се оказват законни. За поръчките в отбраната има разнообразни вратички в закона, които дават възможност на МО да работи, с който иска и както иска.

Проблемът с обществените поръчки беше засечен и от ревизия на предишното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 година.

Тогавашният военен министър и сегашен премиер Стефан Янев съобщи, че са засечени над 100 нарушения. Предшественикът му Николай Ненчев го обвини в политическа атака.

В резултат на разкритията не се случи нищо.

mediapool.bg