Кламер БГ - Новини: МВР обвини прокуратурата, че блокира арести по 25 производства

МВР обвини прокуратурата, че блокира арести по 25 производства

България

|
Пон, 25 Окт 2021г. 15:33ч.
МВР обвини прокуратурата, че блокира арести по 25 производства

Главният секретар на МВР Петър Тодоров. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата спира или забавя работата по редица разследвания, водени от ГДБОП. Това става ясно от писмо на главния секретар на силовото ведомство Петър Тодоров до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него се твърди, че забавянето е по общо 25 производства. Три от тях са само от последната седмица.

Организация има, действия – не

"Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други", заявява в писмото си главният секретар.

Въпросните 25 производства бяха споменати и от вътрешния министър Бойко Рашков миналата седмица. Той неведнъж е заявявал, че прокуратурата умишлено не работи по дела, особено за купуване на гласове. Сега обаче се намеква, че това поведение е на общо основание и не зависи от вида на производството.

Рашков и главният прокурор Иван Гешев са в конфликт още от встъпването в длъжност на служебния кабинет. Министърът неведнъж е заявявал, че шефът на държавното обвинение трябва да се раздели с поста си. Наскоро Рашков отказа МВР да участва в междуведмствено звено за борба с купуването на гласове заедно с прокуратурата и ДАНС. Той заподозря, че целта е държавното обвинение да разбере по какви дела работят полицаите и да ги спре.

Сроковете изтичат

Още при създаването на специализираната прокуратура преди 10 години идеята бе тази структура да работи в тясно сътрудничество с ГДБОП, чиято основна задача е борба с организираната престъпност. Така делата на дирекцията неизменно отиват при спецпрокурорите.

Според МВР обаче сега умишлено се бави работата по тях. Последствията са различни – от изтичане на срокове за прилагане на СРС-та до отказ на свидетели от показанията им.

"Тези обстоятелства създават затруднения в разследването на организирани престъпни групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза", пишат от МВР.

mediapool.bg