Кламер БГ - Новини: Сривовете в системата за сертификатите продължават (обновена)

Сривовете в системата за сертификатите продължават (обновена)

България

|
Пон, 25 Окт 2021г. 17:09ч.
Сривовете в системата за сертификатите продължават (обновена)

Сривовете в системата за сертификатите продължават (обновена)

Сривовете в Националната здравноинформационна система (НЗИС) продължават и през новата седмица. Това затруднява издаването и изтеглянето на ваксинационни сертификати, както и издаването и изпълнението на електронни рецепти. В същото време интересът към тегленето на сертификати остава изключително висок и от обявяването на мерките в края на миналата седмица досега са изтеглени над 550 000 сертификата.

През почивните дни фирмата разработчик "Информационно обслужване" обяви, че са неутрализирани над 400 враждебни атаки през последните дни, което е една най-големите DDoS атаки, правени срещу България.

В понеделник трябваше да започне издаването на сертификати за преболедувалите Covid-19, диагностицирани с антигенни тестове. Досега сертификати за преболедуване се издаваха само за диагностицираните с PCR.

Изтеглянето на сертификата за преболедуване става от интернет портала на Националната здравно-информационна система, но в понеделник преди обяд отново имаше смущения.

За да си извадят сертификат за преболедуване след антигенен тест, хората трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с Covid-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за Covid-19. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 19.10.2021 г. валидността на удостоверенията за преболедуване на COVID-19 беше удължена от 6 на 12 месеца.

Болнични заведения също се оплакаха, че има срив в НЗИС, което блокира ваксинационния процес, към който има засилен интерес след въвеждането на зелените сертификати като пропуск в редица обекти на закрито от края на миналата седмица.

От бившата окръжна болница "Света Анна" казаха, че към момента - 11.15 ч., са ваксинирани над 50 души, но от около 30 минути имунизацията е спряна заради срива в Националната здравно-информационна система.

Проблеми бяха регистрирани и с издаването и изпълнението на електронните рецепти.

Сайтът на "Информационно обслужване" също не се отваряше в понеделник преди обяд, но след това достъпът до него беше възстановен.

По-късно в понеделник от "Информационно обслужване" съобщиха, че общо 1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 550 хил. сертификата.

Само в понеделник в часовия диапазон 9.00-10.00 ч е бил постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им е надхвърлил 60 хил. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на Covid-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

mediapool.bg