Кламер БГ - Новини: Лекар е обвинен за фалшив сертификат след журналистическо разследване

Лекар е обвинен за фалшив сертификат след журналистическо разследване

България

|
Пон, 25 Окт 2021г. 17:09ч.
Лекар е обвинен за фалшив сертификат след журналистическо разследване

Лекар е обвинен за фалшив сертификат след журналистическо разследване

След близо пет месеца разследване Софийска районна прокуратура обвини 53-годишния столичен лекар Росен Бенчев за издаване на неистински сертификат за ваксинация срещу COVID-19. Цялото разследване бе направено от "Господари на ефира" и излъчено на 29 юни. Тогава журналистите предадоха информацията на Министерството на здравеопазването, което е сигнализирало прокуратура.

Видеото е заснето със скрита камера и подставено лице в люлинската поликлиника на бул. "Царица Йоана".

"Господари на ефира" правят репортажа, след като са получили сигнал, че д-р Росен Бенчев в ДКЦ "Света София" в столичния квартал "Люлин" издава сертификати без ваксинация срещу 50 лева.

Подставено лице отива в клиниката, обяснява на доктора, че ще пътува до САЩ с престой в Турция от над 30 часа като заявява, че няма време за ваксинация и "търси помощ". Лекарят казва, че ще помогне срещу 110 лева и лична карта като ще му издаде сертификат.

Подставеното лице отива да тегли пари и се връща. Заедно с д-р Бенчев попълват ЕГН, адрес, личен лекар и всички данни, които се изискват от системата.

Докторът вади от раницата си шишенце с ваксина на "Астра Зенека" и също преписва данни от него като пита колко време лицето ще бъде извън България. Бенчев уточнява, че като се върне "ще му постави втора доза" и тогава ще му се издаде окончателния сертификат.

На въпрос дали може "услугата" да се препоръча на познати, които пътуват, д-р Бенчев заявява, че няма против. Когато обаче идва време за втора ваксина, лекарят изчезва. От "Господари на ефира" ще сигнализират Министерство на здравеопазването.

Прокуратурата обявява, че Росен Бенчев, в качеството си на общопрактикуващ лекар, снабдил Й.В. с "лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му" - цифров COVID сертификат, с който удостоверил, че му е поставил ваксина срещу вируса.

Лекарят е оставен на свобода срещу "парична гаранция" в размер на 2000 лева спрямо обвиняемия. Любопитното е, че прокуратурата не споменава журналистическото разследване в своето съобщение.

mediapool.bg