Кламер БГ - Новини: Какво предложиха пред СЕМ двама от кандидатите за директор на БНР

Какво предложиха пред СЕМ двама от кандидатите за директор на БНР

България

|
Пон, 25 Окт 2021г. 18:06ч.
Какво предложиха пред СЕМ двама от кандидатите за директор на БНР

Какво предложиха пред СЕМ двама от кандидатите за директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша двама от тримата допуснати до финалния етап кандидати за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това са настоящият и.д. директор Милен Митев и Митко Димитров.

Третият кандидат за поста Иво Тодоров ще бъде изслушан във вторник. Медийният регулатор трябва да избере новия генерален директор на БНР в сряда, 27 октомври. За да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да получи подкрепата на поне трима от петимата членове на СЕМ.

Документи за участие в конкурса подадоха петима души - Милен Митев, Митко Димитров, Иво Тодоров, Жени Гаджалова и Светослав Костов. Последните двама не бяха допуснати до етапа с изслушванията. Костов беше генерален директор на радиото, но мандатът му беше прекратен предсрочно след скандала със свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецендентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт".

До сегашния конкурс се стигна, след като предишният генерален директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка, а СЕМ я прие на 4 август. Той мотивира решението си с три причини. Едната бе свързана с личната му сигурност, другата с опитите за саботаж на работата му и последната бе мнението му, че липсва професионална подкрепа на журналистическата гилдия в България за това, което прави.

Митев иска промяна във финансирането на общественото радио

Освен повишаване на доходите на работещите в БНР, концепцията на и.д. директора Милен Митев, който е завършил "Право", предвижда и нов модел на финансиране на радиото, обвързан с обществената му мисия, а не с час програма, както е сега.

"Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената мисия на радиото. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите на БНР", каза той.

Като друг свой приоритет Митев определи "пренасянето на традиционните предимства и ценности на радиото в дигиталния свят".

"Това са качествената журналистика, задълбочен анализ, социална отговорност, многообразието на темите и гледните точки, подкрепа на всички групи в дититалния свят и да не се страхуваме да експериментираме в нови формати", посочи той.

Концепцията му предвижда да бъде направен мобилна версия на сайта на радиото, като мотивира идеята си с това, че около 80% от посещенията са от телефони. Митев предлага дигитализиране на архива на БНР, като за него да бъде създаден специален сайт.

Той предлага и създаването на търговска дирекция в БНР, за да се постигане по-ефективно управление на приходите.

Според него трябва да се увеличат репортажите и да се инвестира повече в журналистически разследвания. Концепцията на Митев предвижда във всички програми на БНР да бъдат създадени и екипи за проверка на фактите, а първият подобен екип да е за фактчек на теми, свързани с коронавируса.

"Днес обществото има нужда от силни обществени медии и освен, че е голямо предизвикателство, пандемията създава и възможности, тъй като в условията на криза хората се обръщат към тях като източник на достоверна и надеждна информация", посочи Митев.

Преди да стане и.д. директор, той беше административен шеф в радиото.

Димитров предлага БНР да организира фестивал за българска музика

Митко Димитров, който е доктор по журналистика и преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, и преди се е кандидатирал за поста на генерален директор, но никога не е печелил.

Една от идеите на Димитров е БНР да привлече допълнителни приходи от реклама, спонсорство и проекти.

"Допълнителни приходи биха дошли в сметките на БНР именно чрез увеличаване на рекламната дейност, преразглеждането на ценовата политика, която в момента според мен. По-активното участие в европейски проекти също би привлякло допълнителни средства, за да могат да бъдат раздавани след това като допълнително материално стимулиране. Това може да се случи още от началото на следващата календарна година", каза той.

Концепцията му предвижда още БНР да организира фестивал за българска музика, в който активно да участват и шестте музикални състава на общественото радио, като първото издание на фестивала да бъде още следващата година.

Димитров предлага още след централната емисия новини по "Хоризонт" да има коментара рубрика. Друга негова идея е в БНР да има повече тематични предавания.

Друго предложение е в БНР да се създаде школа за журналисти, в която участващите да се обучават на журналистически принципи и езикови стандарти. По думите на Димитров тази школа ще допринесе и за обучение и откриване на нови кадри в общественото радио.

Той смята, че трябва да бъдат направени и промени в Закона за радиото и телевизията, с които да се изравнят мандатите на генералните директори и на управителните съвети в БНР и БНТ. Идеята е когато генералният директор подаде оставка предсрочно, с него да си тръгва и управителят съвет. В момента това не е така.

Според Димитров приоритет трябва да е технологичното и техническо обновление в радиото.

Той наблегна и на борбата с дезинформацията.

Членът на СЕМ Галина Георгиева поиска обяснение от Димитров за статус, в който е разкритикувал медийния регулатор. Той обясни, че критикува и хвали, когато има причина за това.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева зададе по три еднакви въпроса на двамата кандидати – дали имат зелен сертификат, дали имат фирми и дали срещу тях се води дело. И Митев, и Димитров отговориха положително на първия въпрос и отрицателно на втория и третия.

mediapool.bg