Кламер БГ - Новини: Полша е готова да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ

Полша е готова да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ

Свят

|
Вт, 08 Март 2022г. 22:45ч.
Полша е готова да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ

Снимка: Архив

Полша е готова да предостави всичките си изтребители МиГ-29 във военновъздушната база Рамщайн в Германия и да ги предостави на разположение на САЩ, заяви полското външно министерство в понеделник. Варшава призовава всички други членове на НАТО, които притежават самолети от този тип, да направят същото, предаде Ройтерс.

Американски законодатели вчера оказаха натиск на администрацията на президента Джо Байдън да улесни трансфера на изтребители от Полша и други държави от НАТО и Източна Европа към Украйна след апел на украинския президент Володимир Зеленски.

"Властите на Република Полша. . . са готови да разположат - незабавно и безплатно - всички свои самолети МиГ-29 във военновъздушната база Рамщайн и да ги предоставят на разположение на правителството на САЩ", се казва в заявлението на полското външно министерство.

"В същото време Полша моли САЩ да ни предоставят самолети втора ръка с кореспондиращ оперативен капацитет. Полша е готова незабавно да създаде условията за покупка на самолетите", добави то.

Американският в. Уолстрийт джърнал по-рано писа, че Полша може да предостави на Украйна изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25, получавайки в замяна от САЩ изтребители F-16.

Всяко решение за доставки на оръжие трябва да бъде взето от цялата НАТО и то единодушно, заяви във вторник премиерът на Полша Матеуш Моравецки на съвместна пресконференция с норвежкия си колега в Осло.

"Ето затова сме готови да дадем целия си флот от изтребители на Рамщайн, но не сме готови да направим какъвто и да било ход самостоятелно, защото, както казах, не сме страна в тази война", добави той.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

mediapool.bg