Кламер БГ - Новини: Балкански лидери: Русия ще засили активността в региона

Балкански лидери: Русия ще засили активността в региона

Свят

|
Пет, 11 Март 2022г. 13:15ч.
Балкански лидери: Русия ще засили активността в региона

Косово, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия вероятно ще разшири конфронтацията си със Запада като окаже натиск върху Сърбия да подкопае независимостта на Косово и други държави на Западните Балкани. Toва смятат лидери от Балканите, които дадоха интервюта за британския “Гардиън“.

Премиерът на Косово Албин Курти предупреждава, че е “в интерес на Руската федерация да отвори нови бойни полета, защото не желае да се върне към мира“, съобщи БНР.

А президентът на Косово Вьоса Османи предрича, че “Русия, като дестабилизира Западните Балкани, ще се опита да дестабилизира цяла Европа“ и че, “Москва използва Сърбия, за да застрашава демократичните ценности“.

Членът на тричленното председателство на Босна и Хергеговина Шефик Джаферович пък предупреждава, че неговата страна е особено уязвима от руското вмешателсво, тъй като Милорад Додик – сръбският член на председателството, който е в близки отношения с Кремъл, заплашва да оттегли участието на босненските сърби от националната армия и от юридическата и данъчната система, което на практика е “скъсване“ на Дейтънското споразумение, довело до края на войната през 1995 година.

“Това са мрачни дни за Европа и целия свят. Ставаме свидетели на ужасно нещо. Подобен ужас преживяхме и тук в Босна и Херцеговина през 90-те години“, изтъква Джаферович.

Всички лидери призовават ЕС и НАТО да ускорят процеса на приемане на страни от Балканите и да укрепят защитата срещу руска намеса.

mediapool.bg