Кламер БГ - Новини: Почина мъжът с присадено сърце от прасе

Почина мъжът с присадено сърце от прасе

Свят

|
Четв, 10 Март 2022г. 15:29ч.
Почина мъжът с присадено сърце от прасе

Почина мъжът с присадено сърце от прасе

Почина първият човек в света, на когото беше присадено сърце от генетично модифицирано прасе.

Дейвид Бенет, който имаше терминално сърдечно заболяване, преживя два месеца след трансплантацията в САЩ, съобщи BBC.

По информация на лекарите му от Балтимор състоянието му е започнало да се влошава преди няколко дни и 57-годишният мъж е починал на 8 март.

Пациентът е бил наясно с рисковете от трансплантацията и беше споделил преди операцията, че това е "стрелба в тъмното".

Лекарите от Медицинския център на Университета на Мериленд получиха специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ да извършат процедурата на основание на това, че Бенет, който иначе не отговаря на условията за трансплантация с човешко сърце, би умрял в противен случай.

Той вече беше прикован на легло в продължение на шест седмици преди операцията, като животът му е поддържан със специална медицинска апаратура.

Бенет се подложи на трансплантацията на 7 януари и лекарите разказват, че в седмиците след това той е прекарвал време със семейството си, гледал Супербоул и говорел за желанието си да се прибере при кучето си Лъки.

Но състоянието му се влошава, оставяйки лекарите "опустошени".

"Той се оказа смел и благороден пациент, който се бори до края“, каза хирургът Бартли Грифит, който извърши трансплантацията.

Синът на Бенет, Дейвид-младши, каза, че се надява трансплантацията на баща му да бъде "началото на надеждата, а не краят".

mediapool.bg