Кламер БГ - Новини: Кандидатът на консервативната опозиция Юн Сук-йол е новият президент на Южна Корея

Кандидатът на консервативната опозиция Юн Сук-йол е новият президент на Южна Корея

Свят

|
Четв, 10 Март 2022г. 16:03ч.
Кандидатът на консервативната опозиция Юн Сук-йол е новият президент на Южна Корея

Юн Сук-йол, новият президент на Южна Корея, Сн. ЕПА/БГНЕС

Кандидатът на консервативната опозиционна партия "Силата на народа" Юн Сук-йол печели президентските избори в Южна Корея, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс.

И Дже-мьон, кандидат на управляващата Демократична партия, свика пресконференция, на която призна поражението си и поздрави победителя.

Юн излиза победител с много малка преднина пред кандидата на управляващата партия.

При 98 процента преброени бюлетини, Юн печели с 48,59 на сто от подадените гласове, а опонентът му получава 47,79 процента, съобщи Йонхап.

Дадох най-доброто от себе си, но не бях на висотата на очакванията, каза И пред симпатизанти от Демократичната партия.

Победителят ще трябва да се справя с редица предизвикателства, включващи най-тежката вълна от ковид, растящо неравенство и скок в цените на жилища, като лавира между все по-голямото и напрегнато съперничество между Китай и САЩ.

Победата на Юн може да е пирон в ковчега на политиката за сближаване със Севера на отиващия си президент Мун Дже-ин, който не успя да постигне значителен напредък, отбелязва Ройтерс. Бившият прокурор Юн, който няма опит във външната политика, е обещал силова военна стратегия и е казвал, че изпреварващите удари са може би единственият начин да се предотврати изстрелването на севернокорейска хиперзвукова ракета.

Екипът на избрания президент казва, че ще поднови преговорите със Северна Корея, при условие че тя предприеме конкретни стъпки към денуклеризация. Те призовават също за укрепване на възпиращата военна мощ и задълбочаване на връзките със САЩ.

mediapool.bg