Кламер БГ - Новини: Пловдив примамва с две вълнуващи арт нощи през септември

Пловдив примамва с две вълнуващи арт нощи през септември

Общество

|
Четв, 20 Авг 2015г. 16:11ч.
Пловдив примамва с две вълнуващи арт нощи през септември

Над сто събития на повече от 70 места в Пловдив в две незабравими септемврийски нощи ще посрещнат почитателите на историята, архитектурата, музиката и танца в рамките на културния фестивал "Нощ/ Пловдив“.

Единадесетото издание на феста ще се състои на 11 и 12 септември 2015 г. и този път организаторите от фондация "Отворени изкуства“ са разделили програмата му на теми "Музеи и галерии“, "Култура и клуб“, "Град и публични пространства“, "Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за деца.

Организаторите признават, че на публиката ще е трудно да избира между жанровото разнообразие, но гарантират запомнящи се преживявания, независимо кое от атрактивните събития изберат.

Да се ориентират по-добре в наситената арт програма ще им помага Зелен инфопункт на фестивала, който ще заработи още в началото на септември.

Павилионът ще бъде изграден от интерактивни хартиени тръби, които ще може да се преподреждат и да оформят различни места за отдих или работа на открито под формата на пейки, столове, маси или навес. Инфопунктът, който ще е един вид стартова локация за посетителите на фестивала ще има и фотоволтаичен панел на покрива за електрозахранване. След края на петъчната и съботната нощи всеки елемент от "зеления" павилион ще може да бъде рециклиран или използван отново за други цели.

Едно от нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са тематични турове с гидове - Общ тур за гр. Пловдив, тур "Галерии“, "Съвременно изкуство“, "Културно-историческо наследство“ и др.

Изложба в Малката базилика ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1600 години) от Епископската базилика (IV – VI век), реставрирани от екип од ръководството на доц. Елена Кантарева.

В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция), който ще представи новооткрити в Сахара на две гробници от ХХІІ век пр. н.е.”. Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема в Регионалния исторически музей ще бъде изложбата "Пловдив и Япония“, която ще разкаже за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства.

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. "Капана", следвайки световните тенденции за "обиграване” на неспецифични арт пространства.

Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. Основната идея е тяло, движение, танц и музика да бъдат интегрирани в дадена среда, като се изходи от нейната архитектура, дизайн и атмосфера. В процеса на търсене се изследват всички аспекти на интеракция – контраст, симбиоза, взаимно изключване, сливане, както и взаимодействието им с живата музика.

Еял Роб (журналист, преподавател и DJ от Тел Авив) ще изнесе лекция - демонстрация на тема „От цар Соломон до сърцето на клубната култура на 21 век - Еволюцията на един музикален мотив“.

В детската програма на "Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети; изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м; литературни четения; прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното; уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други.

Фондация "Джазет“ ще представи шоу, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза. Проектът има образователен и развлекателен елемент, представяйки джаза като достъпна и забавна музика.

Като продължение на досегашните кураторски проекти ("Ритуали на обичайното“ от 2012 г. на Вера Млечевска; "Тъмната страна на нощта“ от 2014 г. на кураторски колектив фондация "Изкуство, дела и документи“) "Нощ/ Пловдив“ стартира тазгодишната програма, включваща проекти на Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). Американският куратор Арън Мултън ще представи проекта AMERICANAESOTERICA в пространството на галерия Sariev Contemporary, кино Космос, улица "Отец Паисий“ и други изненадващи локации в града. В него ще участват едни от утвърдените имена на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис - Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джес Уест. Всички те използват в работата си аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата ще приеме формата на конспиративна теория като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременния свят.

Съорганизатори на "Нощ/ Пловдив 2015“ са фондация „Америка за България“ и Oбщина Пловдив. Събитието се организира с подкрепата на Alpha Bank и ексклузивното медийно партньорство на bTV, bTV Радио, www.btvnovinite.bg, www.btv.bg и www.ladyzone.bg.

Институционални партньори на Нощта са посолствата на САЩ, Австрия и Държавата Израел в България, както и British Council, Чешки културен център и Френския културен институт. За реализацията на ключови дейности от фестивала през 2015 г. фондация "Отворени изкуства“ получи подкрепата и на EVN, MentorMate, Star Hotel, Absolut и фондация "Пловдив 2019“.

mediapool.bg