Кламер БГ - Новини: Джими Картър започва лъчетерапия заради ракови разсейки в мозъка

Джими Картър започва лъчетерапия заради ракови разсейки в мозъка

Общество

|
Четв, 20 Авг 2015г. 20:24ч.
Джими Картър започва лъчетерапия заради ракови разсейки в мозъка

Бившият американски президент Джими Картър започва в четвъртък лъчетерапия заради открити четири малки меланоми в мозъка, съобщи самият той на специална пресконференция само седмица, след като обяви, че биопсия е установила, че има рак на черния дроб, но очакванията са да има и разсейки, което ще бъде установено от допълнителни изследвания.

"Научавайки диагнозата, аз бях много спокоен, доста повече от моята съпруга. Сега чувствам, че всичко е в ръцете на Бога и съм готов за всякакво развитие на нещата", каза 90-годишният бивш лидер на САЩ, който посрещна журналистите спокоен в Центъра "Картър", който основа след края на президентския му мандат през 1981 г.

Картър дойде на пресконференцията, движейки се нормално, усмихвайки се и обут в сини джинси, предаде Ройтерс.

Бившият президент също така каза, че не се чувства гневен или отчаян. Той разказа, че когато е научил диагнозата за рак на мозъка си е помислил, че му остават само няколко седмици, но лекарите му дават надежда. Освен това в момента не чувствал никаква слабост, но лечението ще наложи драматично свиване на лекциите му в университета "Емори".

Попитан в четвъртък дали има нещо, за което да съжалява, Картът каза, че би искал да е пратил повече хеликоптери в проваления опит за спасяване на заложници в Иран и че смята, че ако мисията е била успешна, той е щял да бъде преизбран вместо Роналд Рейгън в президентските избори през 1980 г.

Ройтерс припомня, че бащата на Картър и негови трима братя и сестри са починали от рак на панкреаса. Майка му също е страдала от рак на панкреаса, но в допълнение болестта е била засегнала и костите й.

mediapool.bg