Кламер БГ - Новини: Парк "Дисмаленд" на уличния художник Банкси отваря врати край Бристъл

Парк "Дисмаленд" на уличния художник Банкси отваря врати край Бристъл

Общество

|
Пет, 21 Авг 2015г. 18:37ч.
Парк "Дисмаленд" на уличния художник Банкси отваря врати край Бристъл

Тематичен парк "Дисмаленд" отваря британският графити майстор Банкси в събота на мястото на изоставен плувен център в крайбрежното градче Уестън-сюпър-Меър, разположено близо до Бристъл, родния град на най-популярния уличен художник, предаде Ройтерс.

Мястото предизвикателно е определено като "Шокиращ парк" и "Най-разочароващата атракция във Великобритания за нови посетители". Самият тайнствен Банкси, който стана популярен с ироничните си стенописи на неочаквани места, каза, че шоуто ще е нещо различно от неговите улични творби.

Посетителите на парка ще могат да влязат в изоставен басейн, пълен с лодки с "бежанци", да се снимат с катастрофиралата каляска на Пепеляшка, лежаща мъртва на показ на папариците, с полуразфасован кон от въртележка, което прави шокиращо намигане към скандала с влаганото конско месо в лазаня полуфабрикат, както и други стряскащи сатирични експонати.

Банкси, чиято самоличност никога не е разкривана, описва събитието като "фестивал на изкуството, забавленията и начална фаза анархизъм".

В парка ще бъде забранено влизането с цветни балони, а достъпът за представители на "Уолт Дисни" е направо забранен.

В експозицията ще участват и британският художник Демиън Хърст, както и американската Джени Холзер, която бе първата жена, представлявала САЩ във Венецианското биенале. Концерти ще изнесат британската банда "Масив Атак" (Massive Attack) и други изпълнители.

Проявата ще е първата голяма изложба на Банкси от 2009 г. Досега той е имал големи прояви в Лос Анджелис, Лондон и Бристъл, където се появяват неговите първи работи и затова се смята, че е роден там през 1974 или 1975 г.

Работи на уличния художник са изписани по стените на место от Лондон и Ню Йорк до Западния бряг и Газа. Колекционери, сред които поп звездата Кристина Агилера и актьорът Брад Пит, са платили над 500 хил. долара за части от негови творби.

Входният билет за "Дисмаленд" ще е 3 паунда.

mediapool.bg