Кламер БГ - Новини: Eгипетски лешояди се появиха отново в Кресненския пролом

Eгипетски лешояди се появиха отново в Кресненския пролом

Общество

|
Пет, 21 Авг 2015г. 17:53ч.
Eгипетски лешояди се появиха отново в Кресненския пролом

Eгипетски лешояди се появиха отново в Кресненския пролом, съобщи Надя Вангелова от Фонда за дивата флора и фауна пред БТА.

Египетският лешояд е гнездящ вид за България, но със стремглаво намаляваща популация. От 50 - 60 двойки през 2000 г. видът е представен само от 22 - 23 гнездящи двойки днес.

Негативната тенденцията е световна и затова през 2007 г. египетският лешояд е записан като "застрашен" в списъка на световно застрашените животни.

Причините според специалистите са комплексни и очевидно засега не са под контрола на природозащитниците.

Последната двойка в Югозападна България гнездеше край село Илинденци през 2003 г., след което женската птица изчезна, а след 2007 г. и мъжката вече не е наблюдавана в района, разказа Надя Вангелова.

През 2015 г., въпреки черната тенденция за вида, в района на Кресненския пролом на площадката за подхранване за лешояди край село Ракитна, бяха регистрирани две възрастни птици.

Вероятно това са гнездящи птици от Гърция и Македония, загубили партньорите си и търсещи места с редовно наличие на храна, за да се заредят с енергия преди миграцията към Африка.

Те са привлечени от новата колония белоглави лешояди в Кресненския пролом, създадена от Фонда за дивата флора и фауна след 2010 г.

Районът на пролома е вече пета година под грижите на природозащитниците и със съфинансиране от Програма "Лайф+" на Европейския съюз, добави Вангелова.

Възстановяването на световно застрашени видове и новостроящият се Център за диви животни в село Ракитна засега привличат студенти по биология и екология от цяла Европа, както и фотографи-натуралисти.

mediapool.bg