Кламер БГ - Новини: Партията на Божков окончателно отпада от участие в изборите заради "Магнитски"

Партията на Божков окончателно отпада от участие в изборите заради "Магнитски"

България

|
Вт, 05 Окт 2021г. 18:58ч.
Партията на Божков окончателно отпада от участие в изборите заради "Магнитски"

Партията на Божков окончателно отпада от участие в изборите заради

Партията на хазартния бос Васил Божков "Българско лято" окончателно няма да участва в изборите. Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на формацията срещу решението, с което ЦИК отказа да я регистрира за предстоящия вот.

Миналата седмица ЦИК не допусна "Българско лято" до вота, защото партията не е представила задължителното удостоверение за актуална банкова сметка. Формацията обжалва решението.

"Непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 ИК е самостоятелно основание за отказ за регистрация. ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършна проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията. Затова законосъобразно е отказана регистрацията", пише в решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

В жалбата си до съда от "Българско лято" са посочили, че причината за липата на партийна банкова сметка са санкциите по глобалния закон "Магнитски". Формацията е в черния списък на САЩ заради обвързаността ѝ с хазартния бос Васил Божков, който е санкциониран и като физическо лице по силата на "Магнитски".

"Без всякакво обяснение и без да са налице каквото и да било законови основания за отказ, лицензираните от БНБ банки в страната изрично или мълчаливо отказват да открият банкова сметка на жалбоподателя. Повечето не удостояват партията дори с отговор", пише в жалбата на "Българско лято" и подчертават, че първоначалната им сметка е закрита еднолично от банката, в която е била тя.

Тъй като банките могат да претърпят огромни финансови и репутационни щети, ако работят със санкционирани по закона "Магнитски" лица, те имат право да отказват трансакции, да закриват сметки, както и да отказват откриването им. Това става по специалните процедури на закона срещу изпирането на пари.

Съдът не е приел доводите на партията за трудностите да си открие сметка.

"Към жалбата са представени множество доказателства за предприети от жалбоподателя действия за откриване на банкова сметка и за постановени откази на банки. Причините за тях са извън предмета на настоящата съдебна проверка, в която на преценка подлежат само основанията, на които е издаден оспорения административен акт. В случая към заявлението не е приложено удостоверение за банкова сметка и това задължително води до отказ за регистрацията за участие в избори. Обжалваното решение на ЦИК съответства и на целта на закона, която е в изборите за народни представители да участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания", пише в решението на ВАС.

mediapool.bg