Кламер БГ - Новини: България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 11:59ч.
България потвърди решимостта си за членство в ОИСР

Светлан Стоев

Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пред генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. Разговорът, в който участваха и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев, се проведе в Париж във вторник в рамките на втората част на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, съобщиха от правителствения пресцентър.

България напълно споделя ценностите и принципите, върху които е основана глобалната общност на ОИСР и има готовност да участва активно в процеса на постигането на решения по важни теми в глобалния дневен ред, допринасяйки за утвърждаването на принципите и целите на организацията в регионален и международен план, заяви министър Стоев.

Матиас Корман поздрави България за отчетливия напредък, постигнат в подготовката за присъединяване към ОИСР, и насърчи страната ни да продължи да предприема активни стъпки за все по-пълно прилагане на всички стандарти на ОИСР.

В изказването си пред министерската среща на ОИСР по-рано през деня генералният секретар на организацията заяви готовността си да работи за създаване на възможности за придвижване напред на процеса на присъединяване на шестте страни кандидати, между които и България.

Във встъпителните си думи при откриването на форума държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в качеството си на председател на тазгодишната среща подчерта подкрепата на САЩ за укрепването на ОИСР, основана на ценностите на демокрацията, отворената пазарна икономика, правовата държава и правата на човека. По думите му организацията има ключова роля за справяне със съвременните предизвикателства - икономическото възстановяване след пандемията, климатичните промени, цифровата трансформация, преодоляване на неравенствата. Всяка държава, споделящи ценностите на ОИСР и ангажирана с прилагането на нейните принципи и стандарти, която иска да се присъедини към организацията, трябва да може да извърви пътя към членство, заяви Блинкен.

Присъединяването на България към ОИСР ще даде възможност за още по-активно и видимо участие на страната ни в глобалния икономически диалог. Решимостта на България за осъществяване на мисията на организацията за устойчиво и приобщаващо икономическо развитие и адресиране на новите предизвикателства бе изтъкната и в специалното изявление на министъра на външните работи, депозирано на срещата в Париж. В изявлението се подчертава също оставащият силен политически ангажимент на страната ни да се присъедини към ОИСР в скоро време.

България заявява официално желанието си за членство в ОИСР през 2007 г., като последователно потвърждава своето намерение през годините. Освен България кандидати за членство са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.

mediapool.bg