Кламер БГ - Новини: Методи Лалов настоя правосъдният министър да поиска уволнението на съдия Алексей Трифонов

Методи Лалов настоя правосъдният министър да поиска уволнението на съдия Алексей Трифонов

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 12:18ч.
Методи Лалов настоя правосъдният министър да поиска уволнението на съдия Алексей Трифонов

Съдия Алексей Трифонов

Бившият наказателен съдия и настоящ общински съветник в София Методи Лалов (ДБ) призова с отворено писмо правосъдния министър Янаки Стоилов към действия по казуса с шефа на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

Лалов се позовава на журналистическото разследване на Валя Ахчиева, което поставя под сериозно съмнение законността на процедурата по получаване на българско гражданство от съдия. Съдия Трифонов е роден в Курск през 1972 година, но е станал български гражданин по силата на издаден български акт за раждане от столичен район през 1988 година. Тогава съдия Трифонов е бил на 16 години, но президентски указ за натурализация също няма.

И досега не е съвсем ясно законовото основние, поради което Трифонов е получил акта си за раждане в България, а после и гражданството. Съдии могат да бъдат само български граждани.

Методи Лалов обяснява, че са изминали 20 дни от сезирането на Янаки Стоилов по казуса и са проведени три заседания на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, но министърът не е предприел действия.

"Именно вие в две свои писма до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи сте посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин", но въпреки това допускате същият да разпределя съдебни дела, да правораздава, да издава разрешения за приложение на специални разузнавателни средства, да назначава и уволнява съдебни служители и да се разпорежда с бюджета на Софийския градски съд", пише Лалов.

Той пита Янаки Стоилов защо "тупка топката", докато изтече мандатът на служебното правителство. Методи Лалов изразява недоумението си и защо "служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков все още не е наредил да бъдат обявени за невалидни и иззети издадените на г-н Алексей Трифонов български лични документи, каквото основание безспорно е налице".

mediapool.bg