Кламер БГ - Новини: Петър Илиев платил една заплата, за да напусне веднага СУ

Петър Илиев платил една заплата, за да напусне веднага СУ

България

|
Вт, 05 Окт 2021г. 19:41ч.
Петър Илиев платил една заплата, за да напусне веднага СУ

Петър Илиев

Уличеният в плагиатство бивш кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН Петър Илиев, който преподаваше в Софийския университет, е платил една заплата, за да напусне веднага висшето учебно заведение, каза Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ, където работеше Илиев, пред бТВ във вторник.

За оттеглянето си Илиев съобщи в петък, а сега става ясно, че тъй като не е изработил едномесечното си предизвестие е депозирал една заплата.

"Миналият понеделник етичната комисия на Софийския университет излезе със становище, което доста подробно проследява какви са съответствията между един дисертационен труд на един наш колега и книгата на друг наш колега. Докладът е публикуван и представен на ректора, като той ми изпрати искане и по силата на наредба, според която, когато са налице данни за плагиатство, ние не сме установили данни за плагиатство в дълбочина, но има такива данни. Съответно факултетен съвет от трима души прави втора проверка и на базата на тяхното становище се предлага на ректора дали да бъде предотвратено трудовото правоотношение на нашия колега“, обясни подробно процедурата Вълчев.

"Този въпрос вече е затворен. В съвременния свят всеки един пишеш човек трябва да бъде много внимателен, когато представя своите произведения, и да бъде много коректен, защото много лесно се установяват подобни неща“, коментира още той.

mediapool.bg