Кламер БГ - Новини: Партиите не са разбраха за състава на РИК в редица области, ЦИК ще ги назначава служебно

Партиите не са разбраха за състава на РИК в редица области, ЦИК ще ги назначава служебно

България

|
Нед, 19 Септ 2021г. 19:10ч.
Партиите не са разбраха за състава на РИК в редица области, ЦИК ще ги назначава служебно

Партиите не са разбраха за състава на РИК в редица области, ЦИК ще ги назначава служебно

Парламентарно представените партии и коалиции не се разбраха за разпределението на местата в Районните избирателни комисии (РИК) в няколко областни гладове, в резултат на което съставът им ще бъде назначен служебно от Централната избирателна комисия. Несъгласия между ДПС и БСП за секретарското място в РИК провали договарянето на състава й във Велико Търново, съобщи БНР.

В Силистра е възникнал конфликт за ръководството на РИК между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", докато БСП и ИБГНИ са се сдърпали за зам.-председателството място.

Политическите партии и коалиции не се разбраха за председател на 17-а РИК (Пловдив-област), където ИТН номинира адвокат Кристиан Гьошев, а ГЕРБ-СДС – адв. Дарина Тодорова. И от двете политически сили заявиха, че държат на председателското място.

ЦИК ще определя и зам.-председателските постове в РИК-Пловдив.

Неразбирателство на председателския пост попречи да се стигне до договорка за председателите на РИК в Добрич и Ловеч.

В Кюстендил разногласията и несъгласията са и за председателското, и за зам.-председателското, и за секретарско място в РИК, предаде БНР.

Препъникамъкът в Перник бе за двете зам.-председателски места. Предложения бяха направени от ГЕРБ-СДС, ДПС, коалиция "Демократична България -Обединение" и коалиция ИБГНИ, но до решение така и не се стигна, предаде БНР.

С провал приключиха и консултациите за състава на РИК в Трети избирателен район –Варна. Коалиция ГЕРБ/СДС - Варна е изпратила две жалби до ЦИК срещу областния управител Марио Смърков за опорочаване на консултациите.

В Сливен също не се споразумяха за цялостен състав на РИК. За две зам.-председателски места бяха предложени три кандидатури, спорът е избухнал около номинациите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България – Обединение".

На 21 септември, вторник, ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в президентските и парламентарните избори, насрочени на 14 ноември.

Крайният срок за подаване на заявления е до 17 часа на 29 септември.

mediapool.bg