Кламер БГ - Новини: ПП призова за отказ от похватите на хибридна война

ПП призова за отказ от похватите на хибридна война

България

|
Четв, 31 Март 2022г. 16:07ч.
ПП призова за отказ от похватите на хибридна война

ПП призова за отказ от похватите на хибридна война

Парламентарната група на мандатоносителите от "Продължаваме промяната" (ПП) излезе с декларация по повод засилено тиражиране на "неверни твърдения, които се разпространяват в обществото, включително от народни представители и партийни лидери".

"Неистините и фалшивите новини се продуцират и разпространяват от различни политически субекти, с цел да се разделя обществото и да се всее паника, за да бъде извлечен евтин политически дивидент. Смятаме това за безотговорно и недопустимо, и призоваваме към отказ от похватите на хибридната война в името на националния интерес на страната и благото на всички български граждани", се казва в декларацията, прочетена от депутата от ПП Николай Ангов.

От формацията посочват, че притесненията им са засилени от "видимата синхронизация на дейността на т.нар. армии от тролове и публичното говорене на висши политически фигури".

"Всеки ден чуваме поне по една лъжа за правителството и за управляващото мнозинство. Работата на Опозиция не би трябвало да включва фалшиви новини, пропаганда и откровено подвеждане на българските граждани. Активното разпространение на невярна информация започна много преди войната. В резултат на разпространение на фактологически неточни твърдения стигнахме до ситуация, в която обществото вече не е единно дори по темата дали трябва да се погрижим за жени и деца, които бягат от война. Жени и деца на народ, който е участвал в освободителната за нас война и е дал жертви в нея", се казва в декларацията.

От ПП настояват хибридните атаки да бъдат прекратени, "не защото вредят на нас, а на българското общество, на хората, които са избрали всички нас в Народното събрание".

Формацията се обърна и към българите с призив да проверяват информацията, която им се поднася. "Сравнявайте я с фактите и официалните данни, внимавайте с информационните източници, които използвате, за да следите новинарския поток. Фалшивите новини влияят директно на вас, вашите близки и роднини, нека заедно се борим срещу тях", препоръча Ангов.

mediapool.bg