Кламер БГ - Новини: Севлиево е първата община, обучила деца да спасяват близки при инсулт

Севлиево е първата община, обучила деца да спасяват близки при инсулт

България

|
Четв, 31 Март 2022г. 18:49ч.
Севлиево е първата община, обучила деца да спасяват близки при инсулт

Севлиево е първата община, обучила деца да спасяват близки при инсулт

Община Севлиево е първата община в България, която е обучила всички деца между 6 и 9 години в общинските градини и училища как да оказват първа помощ при инсулт. Здравната програма за реакция при инсулт "Бързи герои 112" е била насочена към това как децата да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Програмата разчита на детския ентусиазъм за учене и споделяне на животоспасяващи знания вътре в семейството. Всички директори и преподаватели също са били ангажирани с каузата. Програмата е създадена от Световната организация по инсулт, с подкрепата на инициатива "Аngels" и фондация "Сърце до сърце за България".

Доказано е, че когато децата учат за здравословен начин на живот, те успешно прехвърлят знанията си и могат да повлияят на начина на живот на своите близки. Едно дете реално може да сподели знание и да обучи 6 възрастни - майка, татко и 4-ма баби и дядовци.

С обучението на 600 деца, които са участвали в програмата "Бързи герои 112" , на територията на община Севлиево реално са обучени над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс семейните приятели, учители и съседи.

Семействата на децата – участници в програмата вече знаят как безпогрешно да разпознават 3-те симптома на инсулт и какви мерки и действия да предприемат ако някой от техните близки пострада.

Инсултът е лечим, но трябва да се реагира бързо – ако в рамките на 3 часа бъде предприета медицинска интервенция, шансовете да няма последици от него са над 90%. Изследванията показват, че хората често не разпознават ключовите симптоми на инсулт и не търсят веднага спешна медицинска помощ.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание BMC Emergency Medicine, показа, че само 23% от пациентите правилно са осъзнали, че са получили инсулт. Интересното е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на близък или приятел, за да поискат съвет какво да правят, а само 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат веднага на линейка.

mediapool.bg