Кламер БГ - Новини: Пътят на Скопие към ЕС среща мощно коалиционно препятствие

Пътят на Скопие към ЕС среща мощно коалиционно препятствие

България

|
Пет, 01 Апр 2022г. 13:25ч.
Пътят на Скопие към ЕС среща мощно коалиционно препятствие

Сн. ЕПА/БГНЕС

Сигналите на премиера Кирил Петков, че е възможно България бързо да вдигне "ветото" върху започването на преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз, очаквано не бяха потвърдени и от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

След като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира, че Северна Македония "не е нормална, европейска държава", Нинова каза, югозападната ни съседка не може да започне преговори "без зачитане на българския национален интерес, на българската история, без прекратяване на езика на омразата и дискриминационното отношение към българите в Република Северна Македония (РСМ)".

Нинова каза, че потвърждава досегашната позиция на БСП по отношение на членството на РСМ в ЕС, като се позовава не само на позиция на партията й, но и на коалиционното споразумение за съставяне на правителството.

"Ние сме коалиционно уважителни и възпитани - това, което сме подписали, това подкрепяме, отделно от това партийната ни позиция е категорична и ясна", посочи Нинова.

В управленската коалиция има ясно разделение по отношение на Северна Македония. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" защитават тезата, че трябва да се намери бързо решение, а БСП и "Има такъв народ" не допускат никакви компромиси по темата.

В четвъртък Кирил Петков каза, че се надява "съвсем скоро да дадем пътя на Република Северна Македония към ЕС". Според него има огромен напредък и в работата на общата историческа комисия.

Македонското правителство на Димитър Ковачевски избягва провокациите, но и не е показало, че е готово да се съобрази с българските изисквания.

България настоява още македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, което към момента трудно може да стане заради парцелирания македонски парламент. Искането ЕС да стане гарант за спазването на българските интереси, пък не се приема от страните членки, които не са склонни да вкарват на европейско ниво двустранни въпроси.

На този фон социологическо проучване на "Галъп" показа, че 68,9% от анкетираните подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо РС Македония.

"Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека", посочват от "Галъп".

Почти аналогични данни са били отчетени и през лятото на миналата година.

"Това показва, че съществена промяна в нагласите по тази тема по-скоро няма, а обзорът назад в годините показва дори признаци на "втвърдяване" на общественото мнение у нас".

За безусловно допускане на Македония по пътя към ЕС в началото на тази година бяха 7.6%, а през 2020 г. – сходен дял от 8%. Най-сериозен е ръстът за година и половина на онези, които са крайни в желанието си Скопие да не бъде допускано - 15.3% сега срещу 6.1% през 2020 г.

mediapool.bg