Кламер БГ - Новини: Прокуратурата най-сетне поиска да разпита Васил Божков

Прокуратурата най-сетне поиска да разпита Васил Божков

България

|
Пет, 01 Апр 2022г. 14:12ч.
Прокуратурата най-сетне поиска да разпита Васил Божков

Васил Божков

В петък прокуратурата официално е изпратила документите, с които настоява за видеоконферентен разпит на Васил Божков. Искането е молба за правна помощ до Обединените арабски емирства, които трябва да съдействат за разпита на Божков в Дубай, съобщи Министерството на правосъдието, което е посредник в процедурата.

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че искането за разпит ще бъде изпратено възможно най-бързо. "Министерството прави формален преглед на документите. Ако има неяснота, уточняваме с колегите", каза тя.

Прокуратурата призова за разпит в понеделник и премиера Кирил Петков.

Досъдебното производство е образувано по сигнала за изнудване, подаден от Васил Божков преди близо две години. През март МВР проведе солова акция срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата бяха освободени 24 часа след задържането им без обвинение, след като прокуратурата прецени, че няма достатъчно доказателства.

Прокуратурата обяви, че МВР е опорочило всички следствени действия и замесените се привикват на повторен разпит. Констатациите на държавното обвинение бяха потвърдени и от съда.

Вътрешният министър Бойко Рашков твърди, че Борисов трябва да се разследва като част от организирана престъпна група, в която влиза и избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков. Според него в разследваната организирана престъпна група трябва да влязат още бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ.

Рашков обяснява, че МВР няколко месеца е събирало данни, преди да образува разследването срещу бившия премиер. Единият от главните източници на МВР е сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, в което се прави връзка между кюлчетата и пачките от снимките в спалнята на Борисов и подкупите, които укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков твърди, че е давал.

Самият Божков е другият основен източник на разследващите. Разследваният бизнесмен твърди, че е дал над 60 милиона лева от 2015 до 2019 година, за да не създава правителството на Борисов проблеми на хазартния му бизнес. Той обяснява, че е давал парите за Бойко Борисов и Владислав Горанов. Божков спряга Севделина Арнаудова като посредник при предаването на парите.

Бойко Борисов на свой ред отрича всички обвинения срещу него и се изкара жертва на геополитиката. Той направи връзка между ареста си и предложението ГЕРБ да гласува отпускането на военна помощ на Украйна.

mediapool.bg