Кламер БГ - Новини: Прокуратурата вика премиера на разпит в понеделник

Прокуратурата вика премиера на разпит в понеделник

България

|
Четв, 31 Март 2022г. 18:01ч.
Прокуратурата вика премиера на разпит в понеделник

Прокуратурата вика премиера на разпит в понеделник

Прокуратурата призовава на разпит премиера Кирил Петков в понеделник във връзка с делото, образувано по сигнала за изнудване, подаден от Васил Божков, съобщиха от държавното обвинение.

Призовката на Петков е в качеството му на свидетел за провеждане на повторен разпит.

Първоначалният разпит на премиера пред МВР е бил първото действие по разследването, което доведе до полицейското задържане на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата бяха освободени 24 часа след задържането им без обвинение, след като прокуратурата прецени, че няма достатъчно доказателства.

Прокуратурата обяви, че МВР е опорочило всички следствени действия и замесените се привикват на повторен разпит. Констатациите на държавното обвинение бяха потвърдени и от съда.

На премиерът ще бъдат посочени още две резервни дати, предвид неговата евентуална служебна ангажираност, посочват от прокуратурата.

"Аз спазвам точно законите и мен не ме е страх от каквото и да било. Който иска да ме разпитва, защото няма какво да крия. Така че ако ме изискват за разпит – с удоволствие ще отида. Моят по-голям проблем е как е възможно за година и половина за (твърденията на- бел.ред) Васил Божков да няма досъдебно производство, а сега, за няколко дни да има за Асен Василев, за Министерския съвет. Явно работим срещу една организация, не институция, която работи срещу интересите на народа", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос дали ще се яви в понеделник за разпит.

Борисов, Горанов и Арнаудова вече бяха разпитани повторно по-рано тази седмица.

За Божков бе заявено, че ще се поиска разпит с видеовръзка, но за това трябва да съдействат властите в Дубай. Правосъдният министър Надежда Йорданова обаче заяви, че до четвъртък сутринта прокуратурата не е внесла в министерството на правосъдието искане за правна помощ за провеждане на разпит.

mediapool.bg