Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата започна лов на шпиони в ДАНС

Спецпрокуратурата започна лов на шпиони в ДАНС

България

|
Четв, 31 Март 2022г. 17:59ч.
Спецпрокуратурата започна лов на шпиони в ДАНС

Спецпрокуратурата започна лов на шпиони в ДАНС

Специализираната прокуратурата извършва акция в сградата на ДАНС, в която като оперативни работници са ангажирани и служители на самата агенция.

По непотвърдена информация става дума за разследване на шпионаж в полза на руските разузнавателни служби. Прокуратурата все още не е съобщила информация за акцията.

Шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова потвърдила за акцията в ДАНС, но уточнява, че повече данни ще бъдат представени при надделяващ обществен интерес.ДАНС съобщава, че делото за шпионаж е започнало след подадена информация в прокуратурата от самата агенция, предаде БТА. Затова и в акцията участвали контраразузнавачи, на които им се е наложило да разследват собствените си колеги.

"ДАНС има здравна имунна система и аз мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионски дейности", коментира от своя страна президентът Румен Радев.

Прокуратурата бе много активна презцелия ден. По-рано стана ясно, че държавното обвинение е поискала и списък с всички български и чуждестранни граждани, които са влезли в сградата на Министерски съвет за периода 23 февруари - 23-ти март, съобщи "Дневник". Информацията бе потвърдена от Mediapool. Справката е изискана от прокурор Марина Ненкова във връзка с образувано досъдебно производство, за което все още няма публична информация.

Служители на Национална служба за охрана са свалили записи от камери и са ги предали на прокурорите. НСО обявява, че няма да коментира и очаква прокуратурата да съобщи повече детайли.

Премиерът Кирил Петков нарече случващото се пълно безобразие.

"Не съм информиран дали спецпрокуратурата иска справка за всички влизащи в сградата на Министерски съвет, както питате. Но, ако е така това ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерски съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза, кои са хората, които подават сигнали, това ще е поредният саботаж", коментира премиерът Кирил Петков.

Петков каза, че ще разпореди проверка и ще разбере дали е така.

"Ако се окаже вярно, това би бил поредното безобразие на спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората които дават сигнали, защото за разлика от случващото се сега сигналите, идващи в Министерски съвет, свързани с еврофондовете, директно отиват при г-жа Кьовеши", допълни Петков.

mediapool.bg