Кламер БГ - Новини: ПП и ДБ няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ

ПП и ДБ няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ

България

|
Пет, 07 Апр 2023г. 15:52ч.
ПП и ДБ няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов (от ляво на дясно). Сн. БГНЕС

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Решението е взето от всички партии в коалицията.

Това потвърдиха председателите на ПП и ДБ по време на първото им официално съвместно изявление след вота на 2 април. Събитието беше анонсирано още преди два дни като пресконференция и очакванията бяха журналистите да имат възможност да задават въпроси, но това не се случи - лидерите на формацията напуснаха залата след изказванията си. Преди изявлението бе изведен със сила бившият репортер на партийната телевизия на "Атака" Николай Караколев, който в момента има ютюб канал с името "Неизбежния Караколев".

Сега обявеното решение не е изненада. Още във вторник съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев казаха, че няма да как подкрепят партията на Борисов.

В петък от ПП-ДБ допълниха, че ако първата политическа сила не успее да направи правителство, тяхната формация ще предложи такова с втория мандат. Заради лиспаста на възможност за въпроси, обаче не се разбра дали би бил политически или по-скоро експертен.

Ниската избирателна активност е един от най-сериозните проблеми на изминалите избори, каза Асен Василев. Според него обединението не е успяло да "убеди" хората, че си струва да излязат и да гласуват за европейското бъдеще на страната.

"Нашата оценка е, че на тези избори обединението ни не успя да постигне своя пълен потенциал", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Защо ПП-ДБ няма да подкрепи мандат на ГЕРБ

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще разговаря с всички, но най-добре би било да се състави правителство с подкрепата на ПП-ДБ. След като от втората политическа сила ясно отхвърлиха тази идея, Борисов написа във фейсбук: "С търпение се постига много повече, отколкото с инат …"

"Нашето решение да не подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база ценности. Гражданите

трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, обещаното ще бъде изпълнено. Но ще

говорим с всички партии по политики", заяви Кирил Петков при изявлението на ПП-ДБ.

Той подчерта, че макар да не подкрепят ГЕРБ, са готови да говорят с всички партии за политики.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов подчерта, че причините ГЕРБ да не бъдат подкрепени са много, като започват от "Мишо Бирата" и стигат до "Руско-турски поток".

"Ние сме коалиция, не сме орган за реабилитация, нито орган за амнистия", каза Атанасов и добави: "Даваме си сметка, че 70% от българите искат край на кризата и съставяне на правителство, солидарни сме с тях, но не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов".

Той добави, че ще бъде внесен отново законопроектът за радикална промяна на управлението на службите и сектора за сигурност. Президентът няма място в едно редовно правителство, заяви Атанасов.

"Без дълбока и сериозна реформа в правосъдието нито една цел пред България не може да бъде постигната", каза Христо Иванов.

Сериозни изборни нарушения

Според сен Василев е имало сериозни изборни нарушения, както и проблеми в организацията и отчитането на резултатите в сравнение с предишните.

"Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка България да стане нормална европейска държава е да няма такива нарушения, а не да казваме, че в България е така", коментира той.

Василев подчерта, че на тези избори има около 45 000 невалидни бюлетини при по-малко от 9000 на предишния вот. "Това е петкратно увеличение при същата избирателна активност. В 17% от секциите има разминаване между броя на хората, които са гласували с машини, и гласовете, които са вписани в протоколите", каза още представителят на ПП.

Той допълни, че в 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините. В 303 от 700 рискови секции въобще не е имало видеонаблюдение, в 225 е имало с прекъсвания.

"Има подправени протоколи, най-вероятно в РИК", каза Василев. В протоколите на 31 районни избирателни комисии има разминавания между отчетените гласове и вписания общ брой гласували. Дори в 23 МИР в София броят на гласувалите машинно и с хартиена бюлетина не е равен на въведения общ брой гласували.

"Всички тези нарушения и проблеми са описани в писмо, което изпратихме на ЦИК. Надяваме се тези проблеми да бъдат отстранени. Там, където не е имало видеонаблюдение, да се отворят чували и да се преброят пред камера бюлетините", предложи Василев.

mediapool.bg