Кламер БГ - Новини: Гешев: Nexo кацнаха в Белград, очаквам Божков, Къро и политици

Гешев: Nexo кацнаха в Белград, очаквам Божков, Къро и политици

България

|
Пет, 07 Апр 2023г. 17:57ч.
Гешев: Nexo кацнаха в Белград, очаквам Божков, Къро и политици

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев демонстрира висока информираност за действията на "заговорници" срещу него и институцията, която представлява

Часове след като пресцентърът му пусна съобщение за дело срещу престъпна група, в която са замесени герои от записи, представени наскоро на театрална пресконфренция, шефът на държавното обвинеие се "пошегува", че се събират за оперативка в Белград. Намекът бе, че са там, за да се срещнат с бившия банкер Цветан Василев. Гешев коментира, че в сръбската столица са кацнали "обвинемите по делото Nexo".

"Аз нямам съмнение с кой ще се виждат. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компроментиране на магистрати и на работещи колеги. А, изпуснах Красимир Каменов от ЮАР, известен още като Къро, може би и той ще кацне в Белград. Това, разбира се, е шега", каза Гешев.

По делото са криптобанката Nexo четирима души, сред които и бившият депутат Антони Тренчев. Той, заедно с Коста Кънчев, Траян Николов и Калин Методиев, са привлечени към отговорност за участие в престъпна група. Прокуратурата твърди, че има данни, че през криптобанката са правени преводи към радикалната групировка "Хамас". От фирмата отрекоха и заявиха, че ще съдят България за 1 милиард.

По информация БНТ прокуратурата е поискала сръбските власти да арестуват Тренчев и Кънчев, които са пристигнали с полет от Дубай. Не се знае дали това е направено.

Останалите, споменати от Гешев хора, бяха замесени в "заговор" за свалянето му от поста. Прокуратурата съобщи, че разследва организирана престъпна група за търговия с влияние. В петък бе публикувана поредна доза доказателства от разследването под формата на чатове и записи.

Отговорът на BIRD

В отговор на изказването на Гeшев Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD.BG) напомня, че това е един от малкото специализирани информационни ресурси в България за журналистически разследвания. осветяващи корупция, конфликти на интереси и злоупотреба с власт.

Още по темата:

След "заговора" срещу Гешев започва дело за търговия с влияние

"Като разследващ репортер Димитър Стоянов се е срещал, среща се и ще продължава да се среща с източници и информатори, които могат да допринесат за изясняване на факти и обстоятелства, чието осветяване е от голям обществен интерес. В тази рутинна журналистическа дейност няма никакви елементи на заговор. Никога и по никакъв повод не сме търсили или приемали финансиране от източници, информатори или заинтересовани от нашите разследвания лица. Всяко твърдение на противното е неистина и клевета", се казва в позицията на BIRD.

Според разследващата медиа причината за атаката е публикацията за полицейска справка, в която има твърдения, че издирваната от ФБР криптокралица Ружа Игнатова е била убита по поръчка на Христофорос Аманатидис - Таки на яхта в Йонийско море

"Тази справка е част от по-обширни документални и свидетелски материали за срастване на службите, прокуратурата, политически партии и ъндърграунда, в които се появяват имената на Таки, Пеевски, Петър Петров - Еврото, Михаил Наумов и други лица с нееднозначна репутация, които ние проучваме и разследваме. Задържаният Дилиян Георгиев беше склонен да даде интервю за нашата медия по тази тема. Убедени сме, че задържането на Георгиев и халюцинациите на прокуратурата за “преврат” и “заговор” са отчаяни опити да се предотвратят нови разкрития в тази насока и да се отклони общественото внимание от ключови въпроси, които са от голям обществен и международен интерес:", твърди сайтът.

BIRD напомня за множеството си разследвания за самия Иван Гешев, за които главният прокурор и досега не е дал убедително обяснение.

"Например, делото “Недосегаемите”, в което Гешев се споразумява с ОПГ във вреда на държавния интерес или случаят “Жоси”, в който има данни, че Гешев е получил подкуп от бизнесмен. Нашите журналисти осветиха и съмнителните имотни придобивки на Детелина Ханчева, жената до Гешев", казва медията.

mediapool.bg