Кламер БГ - Новини: "Възраждане" внесе в парламента 590 хил. подписа срещу еврото

"Възраждане" внесе в парламента 590 хил. подписа срещу еврото

България

|
Пет, 07 Апр 2023г. 18:42ч.
"Възраждане" внесе в парламента 590 хил. подписа срещу еврото

Лидерът на

"Възраждане" внесе в Народното събрание 590 хиляди подписа за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото. Председателят на партията Костадин Костадинов изрази увереност, че референдума ще се проведе наесен заедно с местните избори.

Въпросът за допитването е: "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година?". Той е зададен така, защото въпроси от типа "Трябва ли България да въвежда еврото?" няма как да бъдат задавани. Причината е, че според Закона за пряко участие на гражданите не могат да се правят допитвания по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, а с влизането си в Европейския съюз България е обявила, че ще приеме еврото, но не и кога.

"Възраждане" започна да събира подписи през януари тази година. По закон, за да бъде задължително провеждането на референдум, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани, а събраните от "Възраждане" са повече, но предстои да им бъде направена проверка.

След като бъде избран, председателят на новото Народното събрание трябва да изпрати подписката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която трябва да извърши служебна проверка не по-късно от 45 дни от получаването ѝ.

След внасянето на искането за референдума, Народното събрание има три месеца да приеме решение за произвеждане на национален референдум. След като то бъде обнародвано, президентът определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.

mediapool.bg