Кламер БГ - Новини: След година ще е ясно дали България е готова за еврозоната

След година ще е ясно дали България е готова за еврозоната

България

|
Съб, 08 Апр 2023г. 12:07ч.
След година ще е ясно дали България е готова за еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През пролетта на 2024 г. ще стане ясно дали България е готова за еврозоната. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис. По думите му най-сериозният проблем пред страната ни в момента е високата инфлация.

По план страната ни трябваше да се въведе еврото на 1 януари 2024 г. Тази дата бе отложена заради инфлацията и неприемането на 4 важни законопроекта от предишния парламент. Следващата най-близка възможна дата е 1 януари 2025 г.

Индикативна дата

"В момента проблем е много високата инфлация. Затова и датата 1 януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал, че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г.", каза Домбровскис.

Той припомни, че традиционно страните се присъединяват към еврозоната в началото на годината. Не се изключва и друга дата, но от практична гледна точка това е по-удобният вариант.

Проценти

По данни на НСИ инфлацията през февруари е била 16% като се отчита забавяне след като в края на миналия септември нивата й стигнаха до 18.7% на годишна база.

Преди няколко седмици Домбровскис бе на посещение у нас. Тогава той заяви, че първата стъпка за овладяване на инлфацията е укротяването на енергийните цени. Този проблем е общоевропейски и стои не само в у нас.

България обаче не изпълнява и друг критерий – бюджетния дефицит. Според прогнозата на финансовото министерство за тази година се очаква той да е 6%. Според маастрихтските критерии делът му трябва да е 3%.

От финансовото министерство твърдят, че две трети от бизнеса у нас подкрепя присъединяването към еврозоната. Друга пречка пред въвеждането на еврото може да се окажат резултатите от референдума, организиран от "Възраждане". Партията успя да събере 590 хил. подписа, които вече бяха внесени в ЦИК. Въпросът е "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година?"

mediapool.bg