Кламер БГ - Новини: Гешев: Обиден съм, че са ме оценили само на 350 хил. долара

Гешев: Обиден съм, че са ме оценили само на 350 хил. долара

България

|
Съб, 08 Апр 2023г. 18:25ч.
Гешев: Обиден съм, че са ме оценили само на 350 хил. долара

Снимка: БГНЕС

Ден след като обяви, че в Белград има "оперативка" на разследвани бизнесмени, главният прокурор Иван Гешев даде изявление пред агенция БГНЕС, в което се пошегува, че е обиден, защото е бил оценен само на 350 хил. долара. Агенцията цитира публикация на "Труд" от събота, в която се твърди, че бившият банкер Цветан Василев е платил сумата на американски лобисти с цел Гешев да бъде включен в списъка със санцкии по глобалния закон "Магнитски".

"Обиден съм, защото българският главен прокурор е оценен толкова евтино. Не са останали явно много от парите на вложителите в банка КТБ. Ако трябва извън шегата да кажа, това не ме учудва", заявява Гешев.

Вие всички видяхте

През последните седмици прокуратурата е особено активна по въпроса със заговора за свалянето на Гешев. Държавното обвинение твърди, че в него освен Василев са замесени Красимир Каменов-Къро, журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов, бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, румънецът Овидиу Семенску, Дилиян Георгиев. В петък бе обявено, че е образувано дело срещу престъпна група за търговия с влияние. Засега няма информация за повдигнати обвинения. По-късно Гешев намеси в заверата и собствениците на крипобанката Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев

В ареста към момента е само Георгиев, но по дело за наркотици. При неговото задържане са били открити флашки с аудиозаписи, от които става ясно какъв е заговорът, твърди прокуратурата. В петък бяха публикувани нова проция записи, както и чатове между някои от споемантите.

"Видяхте комуникацията между издирвания от Интерпол румънец - Овидиу Семенеску, подсъдимия Цветан Василев, на осъждания, а сега обвиняем и задържан, Дилиян Георгиев, на криминалния авторитет "Къро", на журналиста Димитър Стоянов от сайта BIRD, споменаването на Бобокови, на партии и кой ли още не. Това е най-малкото, което явно правят", казва Гешев.

Лобистите

В публикацията на "Труд" се посочва, че през миналата година Василев и съпругат аму Антоанета са имали договори с четирима американски лобисти. Тази година те са двама като за първите три месеца към кантората на единия са преведени 350 хил. долара. Изданието публикува факсимиле документ за плащането. В него посоченото основание е адвокатски услуги.

Заговорници и изнудвачи

Прокуратурата е засегнала е интереси за милиарди, казва в изявлението си пред БГНЕС Гешев. Той се връща към любимата си тема за закриването на специализираните съд и прокуратура от предишния парламент и заявява, че "мафия, олигарси и политици се обединяват и правят всичко възможно", за да унищожат прокуратурата.

Гешев допълва, че работи в интерес на хората, защото това е професията му.

"Ще остана на поста си и ще дочакам деня, когато след влезли в сила присъди тези хора, заради които българите живеят в мизерия, ще влязат в затвора. Иначе тази трагедия, наречена Преход, ще продължи. Дължим това на децата си", казва главният прокурор.

Двама от сочените за основни фигури в т.нар. заговор вече са имали сблъсък с прокуратурата. Георгиев бе обвиняем заедно с румънеца Дорин Йордаке по дело за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Разследването се водеше от спецпрокуратурата, а за издирване бе обявен Овидиу Семенеску, за когото се твърди, че живее в Швейцария. След няколко месеца в следствения арест Йордаке се призна за виновен, сключи споразумение с прократурата и бе освободен, тъй като вече бе излежал срока на наказанието.

mediapool.bg