Кламер БГ - Новини: Цветница е! Запалете свещ, вземете върба, дарете кръв!

Цветница е! Запалете свещ, вземете върба, дарете кръв!

България

|
Нед, 09 Апр 2023г. 12:42ч.
Цветница е! Запалете свещ, вземете върба, дарете кръв!

На Цветница хората носят вкъщи осветени върбови клонки, сн. БГНЕС

Цветница, Връбница, Цветна неделя, Палмова неделя, Вход Господен. Днес православието празнува един от най-светлите си празници - Вход Господен, денят, в който Исус Христос влиза в Ерусалим на гърба на ослица преди еврейския празник Пасха и е посрещнат като цар, за да бъде разпнат само дни по-късно на кръста.

В този ден се извършват богослужения, христинието носят върбови клонки и цветя за освещаване и след това се отнасят за здраве вкъщи, на места от тях се правят венчета и се пускат в реките.

Преди обед всички момичета, които предишния ден са лазарували, отиват на реката, носят цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано кукла. Пускат ги едновременно и онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата, се избира за кръстница на лазарките и става обект на специално уважение.

Имен ден празнуват хората с имена на цветя и дървета. Над 346 хиляди българи носят такива имена.

Още по темата:

Патриарх Неофит пожела мир, благодат и праведност

Традиционно вече, край храмовете в София ще се проведе кръводарителската кампания "Запалете свещичка, дарете кръв! Спасете живот сега!”, Акцията се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Временните пунктове за кръводаряване в София ще работят от 9:00 до 13:00 ч. и ще бъдат разположени в близост до православните храмове "Свети Седмочисленици" - в 6 ОУ “Граф Игнатиев", ул. "6 септември" 16; "Света Неделя" - в Богословския факултет; "Покров Богородичен" на ул. "Г. Данчов Зографина" 2, зад хотел "Астория"; "Рождество Христово" в ж.к. "Младост" 3, в енорийския център при храма.

Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи и в сградата на Националния център за трансфузионна хематология, на адрес: ул. "Братя Миладинови" 112, от 9:00 до 15:00 ч.

mediapool.bg