Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за убитата жена от багажника остава в ареста

Обвиняемият за убитата жена от багажника остава в ареста

България

|
Нед, 09 Апр 2023г. 17:57ч.
Обвиняемият за убитата жена от багажника остава в ареста

Каймакчийски бе доведен в съда, който го остави в ареста, за да не избяга след убийството на Кристина, сн. БГНЕС

За постоянно ще остане в ареста обвиняемият за убийството на младата жена, чието тяло бе открито в петък, натъпкано в багажник на кола, оставена на паркинг в София, реши в неделя Софийският градски съд.

Софийската градска прокуратура привлече под отговорност за смъртта на 32-годишната Кристина Благоева бившият й приятел - 34-годишният Калоян Каймакчийски.

Досъдебното производство срещу него е образувано на 4 април от Трето РУ - СДВР по подозрение а отвличане на Кристина, след като тя изчезнала и останивила на работното си място бележка с името му, в случай, че стане нещо с нея. Тялото на жената бе открито в петък – 6 април, но тя е била убита с два изстрела още на 3 април. Това е станало на ул. "Кукуш" № 1.

Според наблюдаващия прокурор съществуват разумни основания да се смята, че Каймакчийски е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че е налице висока обществена опасност, което налага неговото задържане в аерста за постоянно.

Престъплението е тежко и се предвижда и тежко наказание – лишаване от свобода 15-20 г. или доживотен живот. Налице са множество доказателства в подкрепа на обвинението, разпитани са множество свидетели, част от които колеги, приятели и близки на убитата, от които се установява предисторията в техните отношения. Установява се също така, че тя е имала повод и се е обърнала за съдействие към неправителствена организация, тъй като се е чувствала сериозно застрашена от него.

Използвано е служебното оръжие на сегашната му приятелка

От представените пред съда показания на Йорданка Сотирова, която бе задържана заедно с Каймакчийски и която е военнослужещ, става ясно, че той е имал достъп до нейното служебно оръжие, което я накарал да му даде. Каймакчийски също така й наредил да изпере дрехите му и после да ги изхвърли на различни места за по-голяма сигурност. От приложената по делото експертна справка се установява, че гилзата от жълт метал, намерена в автомобила на убитата, е била изстреляна с предоставеното за изследване пистолет Макаров, който е бил укрит при извършеното претърсване и изземване в поделението, в което е била военнослужещ свидетелката, предаде БНР.

Това се установява и от друга справка по делото, според чието заключение на спусъка на пистолета е открит клетъчен материал както от пострадалата Кристина, така и от Каймакмийски.

Присъди за палеж и заплаха за убийство

Досега обвиняемиът е е бил осъждан за умишлен палеж и за закана с убийство. Този факт, както и установеното обстоятелство, че се е опитал да се отклони от наказателни преследване чрез укриване на доказателства и уговаряне на свидетели, за даване на показатели, с които да изгради свое алиби, го поставя в графата лица с висока обществена опасност, счете съдът и го остави в ареста.

Обвиненият поиска по-лека мярка. "Когато ме извикаха в районното отидох, след това отидох в СДВР, не съм оказал съпротива, искам само да си изчистя името", каза той.

Според защитата му не са събрани доказателства, които да свързват обвиняемият със смъртта на Кристина. Не е установено къде точно е извършено престъплението, по какъв начин, в коя кола, както и липсват свидетели и очевидци на деянието. Защитата поиска мярка “домашен арест”.

Петър Чалъмов, адвокат на обвиняемия, уточни, че има два пистолета по случая, но не е уточнено кой от двата е следствие на престъплението.

"Само като вид и марка на пистолета е уточнен, но друг белег на пистолета не е уточнен. Няма преки доказателства по отношение авторството на деянието. Касае се за оперативна информация и за информация, събрана от полиграфско изследване, което не е способ за събиране на доказателства по НПК", каза адвокат Чалъмов. Той каза, че Йорданка Сотирова никъде не твърди, че нейният пистолет липсва или, че го е предоставила или, че е използван за убийството.

Деянието е подготвяно

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Сабина Христова каза, че обвиняемият е започнал да подготвя убийството предварително, като е отправил заплаха на 8 март 2023 г., че това е последният празник на пострадалата и, че прибирайки се вкъщи ще намери трупове.

"Тази заплаха е отправил по мобилния ѝ телефон. Те са приключили взаимоотношения през март месец, може би в момента, в който официално са приключили отношения. Делото е образувано на 4 април, днес сме 9 април. В рамките на няколко дни са събрани всички действия по разследването с оглед извършителя на деянието и донякъде механизма за неговото извършване”, каза прокурор Христова, след което обясни, че оръжието е установено - същото е притежание на свидетелката Сотирова, с която живеят на съпружески начала.

"Тя е служителка на военно поделение, на територията на Мусачево. Доказано е ползването на служебното ѝ оръжие", каза прокурор Сабина Христова.

mediapool.bg