Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: Дойде време разделно – за отговорни политиците

Плевнелиев: Дойде време разделно – за отговорни политиците

България

|
Нед, 09 Апр 2023г. 20:46ч.
Плевнелиев: Дойде време разделно – за отговорни политиците

Росен Плевнелиев бе част от контактната група на ГЕРБ за съставяне на кабинет след предишните избори, сн. БГНЕС

България е изправена на ръба. Виждам нова вълна на изтичане на деца от страната ни и това трябва да е сигнал за българските политици. Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) пред бТВ в неделя вечерта.

“Винаги има нужда от медиатори, но този път си мисля, че дойде по-различно време – време разделно, време за отговорни политици. От тази гледна точка аз съм оптимист, че има няколко много тежки проблеми, които са толкова наболели, че ще принудят политиците да вземат своите отговорни решения“, коментира той.

Плевнелиев бе определен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след предишните парламентарни избори, спечелени от партията му, за посредник в разговорите с останалите политически партии за сформиране на правителство с първия мандат. Част от контактната група бе и бившият външен министър Соломон Паси. Те обаче приключиха безуспешно и и за трите политически сили, които получиха папки от президента Румен Радев за съставяне на редовен кабинет.

Плевнелиев припомни посещението на Олаф Шолц в Румъния и посочи, че германският канцлер не е спрял да хвали северните ни съседи, но не е споменал нито една дума за нашата страна.

“Ако ни разделят от Румъния, знаете ли какво ще се случи? Мрежа откъм р. Дунав, мрежа със Сърбия и Турция. България ще е буферна зона за мигранти, периферия, национализъм и популизъм“, прогнозира Росен Плевнелиев.

Още по темата:

Асен Василев: Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ би направила "Възраждане" първи

Според него влизането на България в еврозоната решава бъдещето на българските деца.

“Към момента Румъния е пълна със стратегически инвестиции, а в България няма нито една. Това трябва да казва достатъчно на онези политици, които обяснява, че мислят как да върнат децата на България в страната. Това, което аз виждам, е нова вълна на изтичане на деца от България, ако не засилим към еврозоната“, заяви той.

Росен Плевнелиев обърна внимание и на това, че общините ще страдат от липсата на бюджет. Той е категоричен, че страната ни се нуждае от съдебна реформа, модернизация на страната и баланс в страната.

mediapool.bg