Кламер БГ - Новини: Японската звезда Акико Накаяма се завръща в София с нов пърформанс и изложба

Японската звезда Акико Накаяма се завръща в София с нов пърформанс и изложба

Общество

|
Вт, 30 Окт 2018г. 12:38ч.
Японската звезда Акико Накаяма се завръща в София с нов пърформанс и изложба

Японскатa звезда, която миналата година по това време беше в София с пърформанса си с "живите” картини “Alive Painting”, се завръща. Причината е големият интерес в Дом на киното през декември 2017 г., когато художничката накара цялата зала да се потопи в историите, минавайки през всичките емоции, за да излезе пречистена и безмълвна.

И ето, Акико Накаяма се завръща пред своята българска публика, за да застане на сцената на 8 ноември от 21 ч. в Дом на киното с музиканта E.U.E.R.P.I., който ще създаде звукова среда, допринасяйки за това пърформансът да стане истинско абстрактно кино на живо.

Този път Акико идва не само с нов пърформанс, но и със самостоятелна изложба, където ще видим замръзналите в момента на действие “живи картини”. Изложбата ще бъде открита в четвъртък , 1 ноември, в Деня на народните будители от 18.30 в галерия “Аросита” (ул. Врабча 12Б). Това е първата и единствена за момента самостоятелна изложба на японската звезда у нас и ще остане две седмици до 14 ноември.

Ще се срещнем и на живо с Акико Накаяма в галерията на 8 ноември от 17.30 ч., когато е и големият ден на пърформанса. Там ще може да чуем от първо лице за техниката на работа, идеите и за това, как Акико кара своите картини да “оживяват”. А след разговора, в Дома на киното публиката ще може да се влее в извиращата и бълбукаща енергия на движението, цветовете и дигиталните технологии в пърформанса “Alive Painting” и да види как се създават “живите” картини под омагоьосващите звуци на Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.). Именно с този пърформанс Акико Накаяма спечели пбуликата на TEDx Ханеда, Япония преди две години.

Акико Накаяма е родена в Токио. Тя е художник, който дава ново измерение на традиционните японски бои, описвайки красотата на преливащата енергия чрез различни медии, като инсталация, фотография и пърформанс. Работейки с движението и жизнеността на цветовете в съчетание с дигиталните технологии, Акико Накаяма нанася живописни картини, наричайки своя пърформанс "Alive Painting". Тя изобразява резонанса между формите и текстурите, използвайки различни видове течности, всяка със собствена характеристика.

През последните години Акико активно развива своя проект както самостоятелно, така и в колаборация, обикаляйки света: ARS ELECTORONICA FEST (2016), Австрия, Линц; TEDxХанеда (2015), Япония, Токио; Фестивал на изкуствата DLECTROCITY (2017), САЩ, Детройт и др..

Събитието се организира от Арт Фондация ДОМА в партньорство с галерия "Аросита" и Дом на киното.

mediapool.bg