Кламер БГ - Новини: Денят на будителите: Патос, поздравления и пререкание БСП-ГЕРБ

Денят на будителите: Патос, поздравления и пререкание БСП-ГЕРБ

Общество

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 16:23ч.
Денят на будителите: Патос, поздравления и пререкание БСП-ГЕРБ

Официални чествания в цяла България, патетични

поздравления от политици, красиви думи от партийни лидери, но и пререкание между БСП и ГЕРБ в пленарната зала на парламента за това кой е виновен за функционалната неграмотност у нас, белязаха тазгодишния Ден на будителите на 1 ноември.

Заседанието на Народното събрание започна с прочитането на поздравителни декларации по случай празника.

ГЕРБ се похвали, че сложила край на остарялото преподаване

"Никога направеното за образованието на децата ни няма да изглежда достатъчно, но не забравяйте, че ние казахме "Стига!“ на неграмотността, на остарелите методи на преподаване. На училище, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата ни", заяви с декларацията на ГЕРБ Милена Дамянова, която е шеф на парламентарната образователна комисия. Тя посочи, че "сега на пазара на труда са онези млади хора, за които в миналото не достигна политическа воля за промени".

"Няма да напомням за промените, които от ГЕРБ направихме до момента, благодарение на нашата програма, но обръщам внимание само на 4 решения, заложени в следващия бюджет. Стартовата заплата на учителите се увеличава от 760 на 920 лв., а средната учителска заплата, за първи път от десетилетия, надвишава средната за страната“, каза тя. Отбеляза също така, че с 25 млн. лв. ще се финансиран занятия по интереси за близо 700 хил. ученици, че общо 30 млн. лв. са предвидени за работа с деца и ученици от уязвими групи и че 1.6 млн. лв. ще се дадат за стипендии в професионалните гимназии.

Депутатът от БСП Чавдар Велинов каза от парламентарната трибуна, че "Денят на народните будители е светъл празник в тежко, трудно, нездраво време, празник - спасение, какъвто са го мислили радетелите на неговото честване". Декларацията на социалистите призова да се оставят дребните противопоставяния. "Нека "съблечем" от празничните си мисли ненужната патетика, пресиления възторг, формалното преклонение и да отдадем заслужена благодарност на пловдивските учители, които преди 109 години за първи път, макар и неофициално, отбелязват деня на българските будители", призова Велинов.

БСП: Образование в криза и обърнати ценности водят до одрипавяла духовност

Той отбеляза, че днес хуманитарното образование е в криза. "Функционалната неграмотност непрестанно се увеличава. Децата не искат да четат, а да притежават, не искат да учат, за да знаят, а за да вземат диплома и да печелят. Преобърнат ценностен модел, който доведе да одрипавяла духовна същност – материална бедност и уви, политическа нищета“, каза той.

"Ето я отворената рана на днешния ден. Защото, ако за нас е ценно бъдещето на България, ние трябва да имаме ясни национални приоритети, сред които наистина първото място е на българското училище и образование - фундаментът на икономическия просперитет и високата култура", добави депутатът.

В резултат Дамянова нападна БСП, като обвини партията, че в образователната част на своята "Визия за България" е записала остарели изречения в програми, които имат претенция да бъдат визионерски. "Предлагате раздаване на обувки, храна и вещи на учениците, за да ходят на училище. Този подход от 90-те години показа, че не работи. Казвам го, ако не сте го разбрали, или не си спомняте“, коментира Милена Дамянова. „На 1 ноември се обръщаме към миналото, славим героите му. Вглеждаме се в настоящето и благодарим на тези, които са наши съвременни будители. Надяваме се, че бъдещето ще ни донесе още повече герои“, заяви тя.

Според "патриотите" всички, които обичат Отечеството си, са будители

"На този празник хубавото му, че му е широка рамката и всъщност всички, които обичат Отечеството си, са будители“, каза в пленарна зала Станислав Станилов от "Обединени патриоти“. Според него днес отбелязваме тези будители, които са сътворили онзи български дух, довел Възраждането в България и превърнал средновековния български човек в модерен. Той призова държавата да отделя поне 1% от бюджета си за култура.

В декларацията си от ДПС обърнаха внимание на това, че днешният ден трябва да се разглежда като ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни. "Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето“, заяви народният представител Ерол Мехмед. Според него този празник е общобългарски и е неизменна част от духовната същност на народа.

ДСП: Не разчитаме истинските послания на достойните синове на България

"Не всички сме чели, мнозина са недочели и накрая пак не сме разчели истинските послания на достойните синове на България. Може би затова толкова трудно си прокарваме път към бъдещето. Осмисляме днешния ден и злободневието, но не и живота в неговата пълнота, продължителност и непредсказуемост“, се посочва още в декларацията на ДПС.

Депутатът на "Воля" Боряна Георгиева очерта виждането на партията си, че "няма удобно време и епоха, в което да си будител, а самата дума предполага да си в авангарда и да водиш, както и да осветляваш пътя към другите". Тя каза, че за празника "Воля" ще подари на българи в редица градове на страната "История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски.

Извън парламентарната полемика, поздравления за празника отправиха и лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

Премиерът Борисов поздрави "всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието". "Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура", написа той във Фейсбук в четвъртък.

Също от социалната мрежа се включи и Нинова, която написа: "Почит и признание към нашите просветители, книжовници и революционери. Техните дела ни завещаха свободна и богата на духовност и култура България“. "Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие", добавя тя с поста си.

Президентът: Едни будят с талант, други – с пример

На церемония пред Президентството, в която се включиха редица културни дейци, държавният глава Румен Радев припомни как преди година споменал на тази дата, че будителят не е интелектуалец по европейски образец, а българска духовна категория. "За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни будят с таланта си, други - с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята

ролята на сцената на живота", каза Радев.

"Затова днес тук е Кристиян, който посвети силите си на спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който прави чудеса за училището в родното си село. Тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон", даде пример за будителство президентът.

"Будители е имало и в най-мракобесните времена. Има ги и днес. Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба. За демокрация, за справедливост, за просветеност, за свобода на словото. Единението е всенародно усилие в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!", каза още държавният глава в словото си.

Просветният министър: Всяко поколение трябва да извоюва възхода си

Образователният министър Красимир Вълчев поздрави учителите, учените и творците за празника, който по думите му "напомня за духовния и просветителски размах на една хилядолетна традиция на труд и упорство и ни прави още по-отговорни към бъдещето". Според него както свободата, така и знанието, науката, успехът и възходът трябва да бъдат извоювани и спечелени от всяко следващо поколение отново и отново. Вълчев посочи, че най-важната отговорност за това се пада на учителите, които образоват, и на родителите, които възпитават.

"За мен учителите са тихите герои в класната стая. Нека не си спомняме само в един ден от годината за тях, за отговорността и всеотдайността им и да им пожелаем да продължават да вдъхновяват и да поддържат живо любопитството на младите хора към знанието и науката", казва се още в поздравителния адрес на просветния министър.

На 1 ноември България отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Сред българските будители са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братя Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за официално му отбелязване на 1 ноември. Година по-късно с указ на цар Борис III деня е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

По време на комунистическия режим празникът е отменен официално по политически съображения, но традицията на почитането му остава жива. След това дълго прекъсване, през 1992 г. отново започва отбелязването му с решение на Народното събрание.

mediapool.bg