Кламер БГ - Новини: Европейската столица на културата Пловдив очаква бум на туристи

Европейската столица на културата Пловдив очаква бум на туристи

Общество

|
Вт, 30 Окт 2018г. 15:20ч.
Европейската столица на културата Пловдив очаква бум на туристи

Над 2 милиона туристи очаква Пловдив през следващата година, когато ще бъде първият български град, станал европейска столица на културата. Това съобщи зам.-директорът на фондация "Пловдив 2019" Радост Иванова по време на шестата среща между бизнеса и местната власт в Кюстендил. Организатор на проявата е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Официалното откриване ще бъде на 11, 12 и 13 януари, когато се очаква да дойдат около 80 000 туристи, каза Иванова. Кулминацията на вечерта е в събота – 12 януари, със спектакъла "Ние всички сме цветове". Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена в сърцето на Пловдив мащабна и цветна метафора на всички основни теми от културната програма и на тяхното свързване под мотото "Заедно". Ако тези дати все още не са в културния ви календар, е врема да ги запазите, защото местата в хотелите са на изчепрване, каза Иванова.

Колкото и клиширано да звучи, именно това мото ни донесе успеха при избора за европейска столица на културата, посочи Радост Иванова. Като жест и мост към другите три български града, които стигнаха до финалната надпревара – София, Варна и Велико Търново, в тях също ще има културни прояви.

Програмата

Над 360 проекта и инициативи с над 500 събития са заложени в културната програма на Пловдив за следващата година. За фестивала Opera Open, който се провежда лятото в Античния театър, билетите вече са изчерпани, каза Радост Иванова. За това организаторите са подготвили съпътстваща LIGHT програма с концерти, както и продължение "На бис" с най-доброто от фестивала през август и септември.

Пловдив отново ще бъде рок в периода 19 – 21 юли с фестивала Hills of Rock. Тазгодишното му издание събра над 60 000 души в трите дни на Гребната база в града. Организаторите обещават изпълнители от световна класа и очакват още повече приятели на рок музиката.

В програмата са още "Пловдив джаз фест" (ноември), както и танцовият фест ONE DANCE WEEK, който обаче няма да е само седмица, а ще продължи от 19 септември до 13 октомври.

Новият фестивал, който се опитва да се наложи, е с музиката от миналия век на нашите баби и дядовци и се нарича Love Swing Dance Festival. В трите фестивални дни в края на септември ще има уроци по суинг на открито, международни танцови състезания и вечерни забави с музиката от 20-те години на миналия век.

През септември ще e и второто издание на празника на храната – Mood for Food с био и локални храни, продукти и напитки, специално меню и работилници на открито. Организаторите обещават храна за всеки вкус, съчетание на разнообразни рецепти и аромати от всички краища на света.

"Както казват някои столичани, вече е модерно да си в "Капана", което безспорно е приятно да го чуеш", отбеляза Радост Иванова. "Капана" е първият квартал за творчески индустрии не само в Пловдив, но и в цяла България. В него са събрани повече от 500 малки бизнеси, посочи Иванова.

Ще стигнат ли хотелите?

Големият въпрос е дали местата в пловдивдските хотели ще бъдат достатъчни, за да задоволят наплива на туристите.

Пловдив е един от центровете на културния туризъм, който през годините успя да се наложи като дестинация. От 2014 г., когато градът беше избран за европейска столица на културата заедно с италианския Матера, броят на туристите се е увеличил над два пъти (105%) досега, каза Радост Иванова.

За първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата ръстът е 37% на база продажбата на билети за културни мероприятия. Продажбата на билети за български туристи бележи увеличение с 41%, а при чуждите е над една трета.

Това доведе до ръст в строителството на места за настаняване не само в града, но и в околните селища. В момента в областта има 201 хотела с над 9600 места за настаняване. За 2017 г. в тях са пренощували близо половин милион души, като приходите са били 46 млн. лв. За сравнение през 2012 г., когато се взима решение Пловдив да се кандидатира за европейска столица на културата, хотелите са били 141 с 8900 места, в които са пренощували 365 000 души, а приходите възлизат на 34.7 млн. лв. Това показват данните на НСИ.

В момента се строят хотели с капацитет около 1000 легла, каза Иванова. По думите й отделно може да се разчита на още около 500 апартамента, които се дават чрез интернет платформи за настаняване.

А инфраструктурата?

Големият въпрос е дали инфраструктурата на Пловдив ще бъде готова за посрещането на събитията от календара на европейската столица на културата.

В момента части от града са строителни площадки, а Тютюневият град се превърна в символ на неопазеното културно наследство.

Все още не са готови дори обекти, в които ще се провеждат редица мероприятия, като бившото кино "Космос" и Епископската базилика например.

В процес на реконструкция са основни булеварди в града, сред които "Марица – Юг", "Александър Стамболийски", части от "Цар Борис III Обединител".

Продължават ремонтите на пространството около Понеделник пазара, а този в центъра пред сградата на Централната поща дори все още не е започнал. Общината даже не е решила каква точно настилка да сложи на централния площад на града. Предстои общинският съвет да гласува дали се положи първоначално избраната настилка от изкуствени материали или тя да се замени частично или изцяло с гранит.

Тези въпроси не са от компетенцията на фондация "Пловдив 2019" и по тази причина заместник-директорът ѝ отказа да ги коментира.

mediapool.bg