Кламер БГ - Новини: Физикът проф. Минко Балкански е Будител за 2018 г.

Физикът проф. Минко Балкански е Будител за 2018 г.

Общество

|
Четв, 01 Ноем 2018г. 16:33ч.
Физикът проф. Минко Балкански е Будител за 2018 г.

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански е избран за Будител на 2018 година, съобщи проф. Огнян Герджиков, който е част от журито, определило победителя измежду 11-те номинирани българи и техните проекти.

По скайп връзка в ефира на БНТ 91-годишният учен, който е френски гражданин, заяви: "Вълнувам се! За мен признанието е важно. Но по-важно е младите да разберат, че има хора, които мислят за тях и им отварят вратите към света".

"Да си будител значи да поканиш хората да имат малко по-голямо отношение към обществото, да погледнат към другите хора“, каза още проф. Балкански, включвайки се от Париж.

Той е основател на "Национален институт за образование“. Фондацията му "Миню Балкански“, носеща името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

За отличията „Будител“ тази година се състезаваха 11 проекта на родолюбиви българи, живеещи у нас и в чужбина.

Най-младия номиниран бе 19-годишният Крис Захариев заради проекта му "Да се изгубиш нарочно“, в който заедно със свои приятели показва красотите на най-затънтените кътчета в България и незабравими човешки истории за добрината на хората, живеещи на село. Пътуването е разказано в уеб сериал.

Мартин Граховски (на 24 години), израснал основно в Канада и САЩ, попада сред номинираните като автор на поредицата "3 минути България“.

Оперната прима Ина Кънчева, която живее в Австрия, но нейната фондация "Културни перспективи“ проправя пътя към авангарда на млади български творци влезе сред будителите с проекта си за национална стипендия "С усилия към звездите“.

Откроява се и грижата на зрялото поколение от нашите будители към децата и тийнейджърите. Актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков са посветили живота си на обучението на деца от най-уязвимите социални слоеве със своето училище по изкуства и занаяти "Димитър Екимов“.

Писателят и издател Захари Карабашлиев пък вярва, че в училищата на родната му Варна ще влизат разказвачите на истории. Защото литературата не

е задължителен материал, а вдъхновението да споделяш

с най-видните български и чужди писатели, журналисти, спортисти, изпълнители.

Михаил Стефанов попада в престижната класация с проекта си за най-важните умения в живота "Мини машини“.

Две номинации се открояват тази година заради нетипичните сфери на влияние. Биляна Савова, арт директор на популярно списание, успява да промени представите за множествената склероза като заболяване и преодоляването й. Тя споделя своя опит със стотици хора чрез фондация "Мога сам“. Мартин Ганев пък е първият работодател, който влиза в номинациите заради всеотдайната си работа в с. Борима, непрекъснатото увеличаване на работните места и биоземеделието, което развива в с. Поляна.

Носителят на званието Будите 2018 г. ще получи пластика на скулптора Александър Пройнов, наречена "АЗБУКИ“. Пройнов има десетки самостоятелни изложби у нас и в Европа, изработил е над 2000 малки пластики.

mediapool.bg