Кламер БГ - Новини: Световно късометражно кино идва в София

Световно късометражно кино идва в София

Общество

|
Ср, 08 Май 2019г. 11:58ч.
Световно късометражно кино идва в София

Между 15 и 20 май в кино "Влайкова" и Дом на киното в София ще се проведе второто издание на международния фестивал за късометражни филми "Киноморфия“. В рамките на пет дни ще бъдат показани 32 филма от 21 държави, сред които Бразилия, България, Германия, Иран, Китай, Ливан, Мексико, Русия, САЩ, Франция, Черна Гора, Южна Корея и много други. Програмата включва три документални, пет експериментални, три анимационни и 21 игрални филми. С тази селекция организаторите се надяват да насочат зрителския интерес към краткото кино, което често остава в сянката на пълнометражните филми.

Един от основателите на "Киноморфия“, Петър Минов споделя, че фестивалът е създаден с идеята да популяризира късометражното кино в България:

"Много хора гледат на късометражното кино като не повече от стъпка в кариерата на един режисьор по пътя към пълнометражния филм. Всъщност късометражната форма е напълно легитимна по света, нещо повече, тя набира все по-голяма популярност. Тя е доста гъвкава и дава огромно поле на автора си да разкаже историята която иска, по начина, по който иска. Едновременно с това обаче малкото време, с което разполага утежнява всяка грешка и той е длъжен да е изключително прецизен. Късометражното кино е забавно, но също така е кино на многообразието от истории и динамичния киноезик.“

Второто издание на "Киноморфия“ ще започне и ще завърши със специални прожекции: на 15-ти май филмите са обединени под мотото "Нейната история е твоя история“. Това са истории, в центъра на които стои някакво специфично женско преживяване. Централното заглавие в този ден е "Не е изолирана история“ (Not An Isolated Story) на бразилската режисьорка Марта Пинейро. Филмът представлява колекция от разтърсващи истории на жени, преживели психическо и физическо домашно насилие, представени по един нетипичен за документалистиката начин.

Кадър от филма "Не е изолирана история" на Марта Пинейро

Фестивалът ще завърши на 20 май със специална прожекция "Фокус: Италия“, която се организира съвместно с Италианския културен институт в България. На нея ще бъде показана селекция от най-доброто ново късометражно италианско кино.

15 май, 19:00, кино "Влайкова“

16, 17, 18 май, 19:00, Дом на киното

20 май, 20:00, "Фокус: Италия“, Дом на киното

Вижте повече на страницата на Киноморфия във Фейсбук.

mediapool.bg