Кламер БГ - Новини: "София квартет" забъркват Коледна бъркотия в зала България

"София квартет" забъркват Коледна бъркотия в зала България

Общество

|
Вт, 19 Дек 2023г. 13:39ч.
"София квартет" забъркват Коледна бъркотия в зала България

Традиционно най-стария квартет на Софийската филхармония поднася куп изненади за гостите на събитията "Концерти с дрескод".

В сряда - 20 декември, в камерна зала "България" от 19 часа, музикантите ще изпълнят Струнен квартет № 4, опус 44 на Феликс Менделсон-Бартолди, танга, валсове, евъргрийни и премиерни за страната произведения.

"София квартет" предизвиква зрителите с дрескод в цвета на златото, а от своя страна артистите обещават коледно настроение, безкомпромисно качество на изпълнението и много изненади.

Името "София квартет" е символ на качество - ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина, богата дискография и 40-годишна история.

Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Василена Милева - част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония.

Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти.

Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония.

Доайенът на състава Валентин Геров е една от най-добрите първи виола на България, водач на виолите в оркестъра "СИФ 309" за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата "Музикант на годината" на предаването на БНР "Алегро виваче" и държавното отличие "Златен век" за големи заслуги в областта на културата.

mediapool.bg