Кламер БГ - Новини: Маски, факели и "Сурва" купон завладяват Перник за три дни

Маски, факели и "Сурва" купон завладяват Перник за три дни

Общество

|
Четв, 24 Ян 2019г. 17:09ч.
Маски, факели и "Сурва" купон завладяват Перник за три дни

Перник влиза във вихъра на маскарадния купон, факелно, сурвакарско и кукерско шествие за 28-ми път от 25 януари, когато се открива световноизвестният фестивал "Сурва".

В него ще участват над 7500 души от девет държави, като чуждестранните гости ще участват в извънсъстезателните прояви и шествия, а българските претенденти за златната, сребърната и бронзовата маска на тазгодишното издание са разпределени в четири категории с две възрастови групи като сурвакари и кукери.

Участниците във фестивала са рекордни от началото на провеждането на феста, обяви преди дни кметът на града Вяра Церовска. Хиляди се очаква да са и зрителите на маскарадните шествия в събота и неделя, преди авторитетно жури да определи най-атрактивните маски с помощта на публиката.

Заместник-кметът на града Севдалина Ковачева обясни, че с всяка година фестивалът се разраства и за първа година над 120 групи ще се включат в маскарадните дефилета, като групите са от 40 общини и 17 области както от страната, така и от чужбина. "Този огромен интерес след себе си води и все повече и повече зрители“, допълни тя.

Заради големия интерес към фестивала, от "Български държавни железници" обявиха, че пускат допълнителни вагони към съставите

на двадесет и шест влака, които се движат по направленията Кюстендил, Благоевград и Дупница и преминават през Перник. Пускат се и шест извънредни влака от София до Перник.

Купонът ще започне в петък със забавления за деца. Общинският младежки дом ще е домакин на работилница за маски и през трите дни на феста. В следобеда ще се състои младежко маскарадно дефиле и факелно шествие преди да се даде официален старт 28-ото издание на "Сурва", предвижда програмата на фестивала. Чуждестранните участници ще се включат със свое представление в откриващото шоу.

Състезателни маскарадни шествия ще има през целия ден в събота и неделя. Те ще са съпътствани от творчески ателиета за марионетки и колажи, кулинарно шоу, фолклорна програма с множество интересни интересни елементи свързани с българска маскарадна традиция.

Кметът на града обясни пред журналисти, че програмата на "Сурва" има и много допълнителни мероприятия, които да позволят на всеки от гостите в Перник да бъде част от атмосферата на фестивала.

По думите й неслучайно фестивалът е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. "Защото всичко, което се случва в Перник е истинско – и участниците, и ритуалите, и гозбите, и хората, и настроението на перничани“, каза Церовска. Според нея това, че в маскарадните игри ще се включат и 1300 деца показва, че традицията е жива и ще продължи.

Фестивалът води своето начало от 1966 година насам, когато за първи път се провежда "Зимен карнавал“ в град Перник. През следващата година събитието получава статут на национален фестивал, а през 1985 година – на международен. Мероприятието се провежда ежегодно без прекъсване от 2008 година насам, като всяка години присъстват над 6000 участващи. През 2010 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарада.

"Сурва“ е може би най-важното събитие в културната програма на община Перник, както и едно от най-важните в страната, тъй като единствено тук може да се наблюдават на едно място столетните маскарадни традиции на българите от всички краища на страната.

mediapool.bg