Кламер БГ - Новини: Да пазиш спомена за жертвите на комунизма с песен

Да пазиш спомена за жертвите на комунизма с песен

Общество

|
Нед, 17 Май 2020г. 12:22ч.
Да пазиш спомена за жертвите на комунизма с песен

"Чувствам се в капан, в клетка като чудовище.

Боже, не издържам повече,

ще избягам, няма връщане назад.

Почти невъзможно е, но си струва да опитам.

Боже, не издържам повече,

надеждата е моето спасение".

Това пеят група S.T.A.Y. в песента си "Спасение", с която почитат паметта на жертвите от тоталитарния режим и стремежа за свобода на духа. С нея печелят първо място в конкурса за песен на международния проект REMEMBER, в който се включиха музиканти от България, Румъния, Албания, Германия и Хърватска. Всяка страна излъчи свои победители.

Целта на този конкурс е по един по-необичаен начин младите да се замислят за грешките и поуките от близкото тоталитарно минало в периода 1944-1989 г., както и да бъдат насърчени да отстояват демократичните завоевания на своите страни и да популяризират ценностите на демокрацията сред своите връстници.

Победителите от България – S.T.A.Y., ще участват в концерт в София, заедно със спечелилите от останалите 4 държави. На концерта ще бъдат поканени за участие някои от музикантите, които подкрепят инициативата на проект REMEMBER, а част от тях са певицата Йълдъз Ибрахимова, пианистът Марио Станчев, Константин Марков (Тангра), Петър Цанков (Бъндараците), Веселин Байчев (диригент), Боян Георгиев-Бонзи (Odd Crew), Димитър Кърнев (Д2), Иво Попов и Ники Качаров (Апокалипсис). Заради ситуацията с коронавируса обаче още не е ясно кога и къде точно ще се проведе концертът.

Първите 2 песни от всяка страна ще бъдат наградени с професионален аудио запис и диск. А второ място в българския конкурс печели алтърнатив метъл група Saltfield с "Болест".

Третото място е за песента на No More Many More “Винаги свободен“.

Сред хората в журито, класирало песните в българския конкурс, са Александър Генчев от проект REMEMBER, Васил Върбанов от радио "Тангра Мега Рок", Васил Гюров, Васко Кръпката, Ерсин Мустафов от Jeremy?, Кирил Маричков, Милена Славова и Иван Лечев.

Четвърти са Monolog с песента "Fight for Freedom".

Пети в конкурса са People of Maha с песента „Запомни моето име“, в която се пее за среща на младеж от сегашното поколение и момче, живяло по време на комунизма. Целта на момчето е да покаже историята зад случилото се през този период, когато слушателят още не е роден или е твърде млад, за да си спомни.

Водещ партньор в проекта е българската Фондация "Остров Белене". Нейни партньори са германската Фондация Maximilian Kolbe, румънската Фондация Memorialul Inchisoarea Pitesti, хърватската Фондация Goli otok "ANTE ZEMLJAR" и албанската Фондация Justice and Peace.

mediapool.bg