Кламер БГ - Новини: Музиката може да променя вкуса на бирата

Музиката може да променя вкуса на бирата

Общество

|
Вт, 19 Май 2020г. 17:43ч.
Музиката може да променя вкуса на бирата

Една и съща бира може да има различен вкус според музиката, която слуша пиещият я. Това е установило изследване на група учени от Оксфордския университет, обявено от Съюза на пивоварите в България във вторник.

В проучването, ръководено от професора по експериментална психология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, са участвали 3000 души. Те са били разделени на няколко групи спрямо комбинациите от двата главни фактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука - близо 35% от използваната аудио система. След това са отговорили на 3 въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират. След задълбочен анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%.

Подобни резултати показва проучване и на белгийски учени, според което музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторил различен на хората. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Изводът от експеримента е, че в зависимост от вида музика, се променя и начинът, по който усещаме бирата. Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни, които се характеризират с

чистота на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето. Бирите с кисела нотка като белгийските пък си отиват с бързите ритми в дисонантна музика.

Установено било, че дарк музиката е в отлична хармония със силноалкохолната бира, горчивото пиво върви с латино музика и такава с тромпети и тромбони, а феновете на поп и рок музиката залагат на светлата бира като пилзнер и други. Хевиметълистите пък харесват повече тъмното пиво.

mediapool.bg