Кламер БГ - Новини: Обвиняемите за убийството на граничаря искали да застрелят и военния

Обвиняемите за убийството на граничаря искали да застрелят и военния

България

|
Съб, 12 Ноем 2022г. 13:16ч.
Обвиняемите за убийството на граничаря искали да застрелят и военния

Снимка: БГНЕС

Братята Енгин и Мустафа Ергуван, обвиянеми за убийството на българския граничар Петър Бъчваров, са искали да застрелят и военния, който е патрулирал с полицая. Това заяви пред БНТ шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Бъчваров бе прострелян с ловна пушка и загина на място. Той бе слязъл от патрулната кола, за да огледа дупка в граничната ограда с Турция. Военният, патрулирал с него, бе отговорил на стрелбата. Пред съда в Турция двамата братя заявиха, че са се уплашили и са стреляли по фаровете на колата, а не по човек. Версията им обаче се разминава с показанията на военния, че изстрелите са били 10-15.

Дълбините на генофонда

Според Сарафов двамата братя са навлезли на българска територия и са продължили да стрелят. Единствено ответният огън от военния ги накарал да се върнат обратно.

"Не са се стреснали. Понеже познавам в детайли доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били изключително арогантни, нагли и брутални. След убийството на полицая са влезли през дупката на българска територия и са се опитали да убият военния от патрула. И само изстрелите от негова страна са ги накарали да се върнат обратно в турска територия. Изключително нагло, брутално, арогантно престъпление. Така че не мисля, че ще получат леко наказание", каза Сарафов.

Двамата братя са пастири и са се грижили за добитъка на близко до Одрин село. По информация на БНТ те живеят в крайна бедност и може би имат психични заболявания. Техни познати разказват, че често сменяли мобилните си телефони и били неоткриваеми.

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък заяви, че двамата са ограбвали мигранти близо до браздата. Според него те са решили, че някой им пречи.

"Ако съдебно-психиатрична експертиза покаже, че те са невменяеми, те не носят наказателна отговорност, но не мисля, че това е така в случая. Тези лица явно действително за изпълзели от дълбините на генофонда, но това по никакъв начин не омаловажава деянието и смъртоносния резултат - те са убили български граничен полицай и се надявам, че те ще получат заслуженото, вероятно от турския съд, но ние ще предоставим необходимите за това доказателства", коментира Сарафов.

Към момента единият брат остава в ареста. Другият бе освободен.

Чухме зареждане на оръжие

БНТ публикува извадки от протоколите с показания на двамата пред съда. Те обясняват, че са останали без работа и решили да скитат покрай границата, за да се разведрят. Освен това мислели, че могат да приберат някое от пасящите в България животни, ако то премине границата. Прекарали в района три дни като вечер палели огън и спяли на различни места под открито небе. Нямали намерения да нападат мигранти.

"Решихме да пренощуваме много близо до телената ограда на границата. В нощта, когато бяхме там, най-напред от отсрещната страна дойде кола и мина край нас, без да спира. Малко по-късно дойде друга кола и спря точно срещу оградата, при която се намирахме и ние. В самата ограда имаше прорез, достатъчно голям, за да може през нея да мине човек. Помислих си, че оградата е прорязана от бежанци.

От колата, която спря, слязоха двама униформени. Насочиха фенера към страната където се намирахме и единият от тях извика "go, go". През това време чухме звук, който оръжието издава при изпразване и зареждане на пълнителя. Помислихме си, че ще стрелят по нас и се изплашихме. Брат ми, без да ми казва, каквото и да било, взе от земята пушката, която постоянно носи със себе си и стреля към мястото, където се намираха служителите", казва Мустафа Ергуван.

Брат му Енгин пък заявява:

"Приемам обвинението в убийство. Стрелях от страх, защото полицаят светна с фенер. Видях го как пада на земята след изстрела. Разбрах, че причината за това е извършеното от мен. Страхувах се и стрелях, за да се защитя. Съжалявам за стореното. Брат ми Мустафа няма никаква вина. По никакъв начин не ме е подбудил да го извърша. Всичко стана за миг. Невинен съм".

Според БНТ двамата са с адресни регистрации в село Огулпаша в района на Одрин. До момента не са осъждани. Единият е с начално, а другият - с основно образование. Получават 400-450 лв. заплата като пастири.

mediapool.bg