Кламер БГ - Новини: ПП и ДБ са склонни на правителство на малцинството с втория мандат

ПП и ДБ са склонни на правителство на малцинството с втория мандат

България

|
Съб, 12 Ноем 2022г. 16:50ч.
ПП и ДБ са склонни на правителство на малцинството с втория мандат

Снимка: БГНЕС

Правителство на малцинството от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) е шанс за съставяне на редовен кабинет. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов пред бТВ. Че подобен вариант е възможен не отрече и Даниел Лорер от ПП. За това обаче ще е нужна подкрепа от ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов спечели изборите, но не е ясно дали ще успее да събере подкрепа с първия мандат. Затова съставяне на кабинет може да се търси с втория.

И ПП, и ДБ са категорични, че не искат коалиция с ГЕРБ. Но ако партията на Борисов иска да е част от евроатлантическо мнозинство, е редно да подкрепи такова правителство, обясни Атанасов.

"Аз лично смятам, че това е сериозният начин, по който би могло да се състави мнозинство и правителство, а именно през втория мандат с мандата на ПП. Заедно с тях, показали сме, че сме единомишленици ДБ и ПП, да съставим правителство на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ", каза той.

Най-добре е да се отдръпне

Кабинет не може да бъде съставен на всяка цена, заяви още Атанасов. Според него лидерът на ГЕРБ трябвало да поеме отговорност за управлението през последните 12-15 години, а и за участието си в политическия живот изобщо.

"Най-добре да се отдръпне и да остави партията си, защото той освен, че се явява воденичен камък на българската демокрация, се явява воденичен камък и на собствената си партия", коментира съпредседателят на ДБ.

Подобна теза изказа и Лорер. Според него коалицията с ГЕРБ е невъзможна, защото имат тежка история, а и липсва доверие между двете формации. Такова управление би било възможно, ако партията на Борисов изживее пречистване.

"Когато се събудят един хубав ден и кажат: "Тези 12 години на България можеха да изглеждат различно с едно нормално, некорумпирано управление". Това означава смяна на ръководството на ГЕРБ като начало", заяви той.

Не на каишка, а на програма

Въпреки че не искат коалиция, двете партии не изключват евентуална подкрепа. Такава ще се търси за управленска програма, обясни Лорер и подчерта, че те не можели да спрат нито един депутат, ако реши да гласува за тях. На въпрос няма ли това да превърне кабинета в правителство на каишка той отговори:

"Аз не бих го нарекъл на правителство на каишка, а на програма. Въпросната програма ще бъде публична и видима".

Правим всичко възможно

ГЕРБ правят всичко възможно, за да има редовно правителство, заяви пък Томислав Дончев. Според него партията е показвала, че е склонна на компромиси, дори когато те носят щети.

"Имаме няколко гласувания с над 120 гласа, което показва, че в това народно събрание има някакви нива на единомислие", заяви той.

mediapool.bg